„Na lobiranje o razgraničenju potrošene velike pare u Londonu“

poslanik britanske laburističke stranke, Džon Grogan
Foto: Gazeta Express

„Pre godinu dana on (Hašim Tači) pričao je o korekciji granica sa Srbijom… potrošene su velike pare za lobiranje u Londonu i u drugim gradovima po ovom pitanju“, istakao je poslanik britanske laburističke stranke, Džon Grogan tokom jučerašnje rasprave o odnosima Britanije i Kosova u predstavničkom domu britanskog parlamenta, prenosi Gazeta Express.

Kosovski predsednik Hašim Tači nedavno je u Albaniji, govoreći o razmeni teritorija, naveo da „ta opcija ne sme da se dogodi“. „Korigovanja granica“, sa druge strane, prema Tačijevim rečima, dogodiće se, „jer niko ne može da osporava moju težnju, da pripojimo Kosovu Preševsku dolinu“, izjavio je tada Tači.

Međutim, tokom jučerašnje rasprave, britanski poslanik Džon Grogan izrazio je zadovoljstvo upravo zbog ove „promene u pristupu“ kosovskog predsednika, poručivši da je mnogo para utrošeno za lobiranje o razmeni teritorija koju je ocenio kao „pogrešan pristup“.

„Potrošene su velike pare za lobiranje u Londonu i drugde o ovom pitanju, ali zadovoljan sam što je predsednik (Tači) promenio pristup,“ poručio je, navodeći da su se „Premijer i Skupština (Kosova) sa pravom suprotstavili razmeni teritorija, korekciji granica“, prenosi Gazeta Express.

U kosovskoj i srpskoj javnosti u prošlosti se često spekulisalo da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, preko instituta Tonija Blera, lobira za razgraničenje.

Bivši srpski ministar spoljnih poslova, a sada jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju, Vuk Jeremić, ove navode iznosio je u par navrata.

„Ovog trenutka najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova se dešava. O razgraničenju se diskutuje više nego ikad i u ovom trenutku, u ime Srbije, sa najvišim zvaničnicima moćnih država sveta, u ime Srbije, ponoviću, pregovara Toni Bler,“ izjavio je u oktobru Jeremić.

Ove navode demantovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći: „On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovaram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu“.

Iste tvrdnje opozicionog lidera i pojedinih medija demantovao je i ovaj institut.

„Gospodin Bler apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili Predsednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova“, navela je tada Džuli Krouli u pisanom odgovoru za KoSSev.

„To može dovesti do destabilizacije na Balkanu“, zaključio je, a isto mišljenje deli i britanski ministar za Evropu, Alan Dankan koji je upozorio da granice ne bi trebalo „dirati“ kada je reč o konačnom sporazumu Kosova i Srbije.

„Postizanje kompromisa zasnovanog na granicama ugrožava stabilnost Kosova i Srbije i rizikuje presedan koji bi mogle da primene treće strane u regionu i šire“, rekao je Dankan.

Haradinaj: Hvala Velikoj Britaniji, granice na Balkanu nisu savršene

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, se u objavi na svom Fejsbuk profilu, nakon ovog sastanka, zahvalio Velikoj Britaniji na njihovom stavu o promeni granica, naročito ministru za Evropu Alanu Dankanu.

„Granice na Balkanu nisu savršene i njihova promena je veoma osetljiva i opasna. Ponavljam da je Kosovo zainteresovano za sporazum sa Srbijom koji će rezultirati uzajamnim priznanjem u okviru granica od 17. februara. 2008,“ poručio je.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.