U Skupštini Srbije o Ivanoviću i Kosovu, ali ne na plenarnoj sednici već u okviru „paralelnog otvorenog parlamenta“

Deo opozicionih poslanika koji su bojkotovali jučerašnju plenarnu sednicu, u Skupštini Srbije postavljali su poslanička pitanja, između ostalog, i o Kosovu i Metohiji i ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića, u okviru „paralelnog otvorenog parlamenta“, u holu Doma Narodne skupštine Srbije.

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, upitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da li će potpisati pravno obavezujući sporazum sa Kosovom i tako mu omogućiti članstvo u UN i samim tim, priznati Kosovo.

On je izjavio na konferenciji za novinare u holu Doma Narodne skupštine: „Sve su dali, ostalo je da potpišu pravno obavezujući sporazum. Nemojte lagati građane Srbije“.

Vukadinović: „Plan srpske vlade neka vrsta demarkacije sa takozvanim nezavisnim Kosovom“

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije – Nova Srbija je zatražio formiranje anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića i kritikovao je spremnost srpske vlasti da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Vukadinović je ovom prilikom kazao: „Nije sporna spremnost da Srbija prizna Kosovo, već da li će i šta zauzvrat dobiti, to sledi iz izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića…Nikada kao sada to nismo imali potvrđeno – da je plan srpske vlade neka vrsta demarkacije sa takozvanim nezavisnim Kosovom uz spremnost Srbije da prizna Kosovo ako dobije neku sitnu bednu teritorijalnu kompenzaciju“.

On je dodao da ni jedno telo Skupštine Srbije nije raspravljalo o pitanju Kosova i Metohije, dok se „uveliko pregovara na tu temu, ali se još uvek ne znaju linije demarkacije“, a da bi  vladajućoj većini trebalo da ide u prilog formiranje anketnog odbora za ubistvo Ivanovića kako bi otklonili sumnje sa osoba bliskih vlasti koje se sumnjiče za ubistvo.

Obradović: „U pitanju je formiranje druge albanske države na Balkanu, to je nedopustivo“

Šef poslaničke grupe pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je dobra vest to što „lete“ jedan po jedan funkcioner SNS-a, a Vučiću je poručio da se ne igra sa Ustavom Srbije jer će kad tad morati da odgovara „za ono što trenutno radi“.

„U pitanju je formiranje druge albanske države na Balkanu, to je nedopustivo, zato Dveri predlažu predlog rezolucije o Autonomnoj pokrajini Kosova i Metohije“, kazao je Obradović.

O poslednjoj raspravi o Kosovu na sednici Skupštine Srbije čitajte u posebnoj vesti:

Beograd: Kosovo bitna tema skupštinskih rasprava, ali pitanja ostaju bez odgovora

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.