Na Kosovo stiglo oko 5000 doza vakcina

Austrijska ambasada u Prištini saopštila je da je danas na Kosovo stigla prva količina od 4.680 doza BionTech/Pfizer vakcina, od ukupno predviđenih 95.000.

Vakcine finansira Evropska unija, a obezbeđuje Austrija. Sa 4.680 doza koje su stigle danas, započelo je snabdevanje Kosova vakcinama, koje će biti distribuirane do kraja avgusta. To će doprineti pripremi plana vakcinacije, u početku vakcinišući prvo zdravstveno osoblje, kao i ranjive grupe, navodi se u saopštenju za štampu.

Austrijski ambasador Kristof Veidinger rekao je da će Austrija i ubuduće biti uz narod Kosova.

„Za Austriju je posebna čast i čin solidarnosti da građanima Kosova, omogući dobijanje ovih doza, jer prostori koji nisu pokriveni na mapi vakcinacije, bez obzira na to gde se nalaze, predstavljaju rizik za sve nas. Ne smemo zaboraviti da niko nije siguran, sve dok nisu svi sigurni! Možete biti sigurni da je Austrija stala i da će stajati uz narod Kosova“, rekao je austrijski diplomata.

Snabdevanje Kosova sa 95.000 vakcina BioNTech/Pfizer deo je zajedničkog napora EU i Austrije da obezbede 651.000 doza BioNTech/Pfizer zapadnom Balkanu, kao podršku regionu u vakcinaciji zdravstvenog osoblja prvog reda i pojedinaca iz najugroženijih grupa.

Austrija je olakšala i unapred finansirala transfer ovih vakcina, koje se finansiraju paketom od 70 miliona evra, koji je odobrila EK za finansiranje dotičnih vakcina. Ove vakcine su dobijene od partnera sa zapadnog Balkana u okviru preliminarnih pregovora EU o isporuci vakcina.

Inače, krajem marta Kosovo je obezbedilo prve 24 hiljade doza vakcina AstraZeneca, koje su već iskorišćene.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.