Aranča Gonsales: Španija zadržava principijelan stav da ne priznaje Kosovo, nastavićemo da branimo to i ubuduće

Pristup u kojem se od Srbije traži da da sve, a ne dobije ništa – nije naša šolja čaja. Umesto toga jedino dobro i održivo rešenje je da obe strane dobiju dovoljno, a nijedna sve, poruka je Nikole Selakovića u Madridu. Njegova španska koleginica poručuje: Španija zadržava principijelan stav da ne priznaje Kosovo i braniće ga i u budućnosti.

„U ovom trenutku je sva naša energija u pokretanju ovog dijaloga između Prištine i Beograda. To je ono oko čega se sada vodi diskusija. Pozdravljamo ponovno pokretanje ovog dijaloga i pozvaćemo i Prištinu i Beograd da nastave da razgovaraju, jer je to najbolji put da se izgrađuje budućnost“, kazala je španska ministarska spoljnih poslova Aranča Gonsales Laj na konferenciji sa Selakovićem danas u Madridu.

Kaže da Srbija na prvom mestu može da računa na podršku Španije kada je u pitanju njen teritorijalni integritet.

„Kao što znate na drugom mestu mi zadržavamo principijelan stav da ne priznajemo Kosovo. Branili smo to u prošlosti, to radimo danas, to ćemo raditi u budućnosti. Pitanje Kosova se mora rešiti kroz dijalog između Kosova i Srbije. Treba da odlučnije podržimo dijalog između Beograda i Prištine“, naglasila je Laj.

Selaković kaže da se u ovom trenutku Srbija suočava sa jednom potpuno drugačijom situacijom. Podsećajući na to da 5 od 27 zemalja članica EU ne priznaju Kosovo, među kojima je i Španija, kaže da ne postoji zvaničan stav EU o tome kako vide status Kosova.

Srbija je posvećena dijalogu istovremeno i vidi ga kao jedini mogući put da se pronađe političko i diplomatsko rešenje kojim se poštuje međunarodno pravo, ali i državni i nacionalni interesi Srbije i Srba koji žive na Kosovu, naglasio je Selaković.

Podsetio je na to da Srbija već 10 godina učestvuje u njemu, sa konkretnim rezultatima, a to je Briselski sporazum, koji je uključio četiri obaveze od kojih su tri bile za Beograd i koje je ispunio, a samo jedna za Prištinu i tu jednu nije ispunila do danas, naveo je dalje.

„Siguran sam da ne postoji mesto ni za kakav pristup prema kojem će Srbija biti zemlja od koje se traže preduslovi koji se ne traže ni od jedne druge zemlje“, naglasio je takođe Selaković.

Nije naša šolja čaja

„Umesto toga, ono što Srbija smatra jeste to da kompromis jedino može da bude održivo, dobro rešenje prema kojem će obe strane dobiti dovoljno, a da nijedna strana ne dobije sve. Kada govorimo o pristupu u kojem se od Srbije traži i primorana je da da sve, a ne dobije ništa, niti poštovanje svojih nacionalnih državnih interesa, nije naša šolja čaja“.

Selaković je u intervjuu za špansku novinsku agenciju EFE u Madridu potom kazao:

„Ako neko očekuje da Srbija jednostavno prizna takozvanu nezavisnost Kosova, to se neće dogoditi“.

Ministar spoljnih poslova Srbije započeo je danas dvodnevnu zvaničnu posetu Španiji sastancima u Kongresu poslanika.

Selaković je imao susrete sa predsednicom Kongresa Marićel Batet, predsednikom Odbora za spoljne poslove Pauom Mari-Kloseom i predsednicom Mešovitog odbora EU Suzanom Sumelso-Hordan, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Tokom zvanične posete Madridu, očekuje se da će Selaković imati sastanke i sa generalnom sekretarkom Ibero-američke konferencije (SEGIB) Rebekom Grinspan i sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.