Na infektivnoj klinici u Prištini 106 inficiranih koronavirusom

infektivna klinika
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, hospitalizovano je 106 pacijenata inficiranih koronavirusom, a tri osobe nalaze se u kritičnom stanju.

Prema dnevnom izveštaju, 46 pacijenata je na terapiji kiseonikom i na intenzivnoj nezi su, od toga sedam je u ozbiljnom stanju. U saopštenju Infektivne klinike, navodi se i da je šest osoba smešteno na Odeljenju intenzivne nege na terapiji kiseonikom, od toga je troje u veoma kritičnom stanju i nalaze se na respiratiroma, prenosi Koha.

Postoje tri slučaja inficiranja COVID-19 u ustanovi za sportsku medicinu. Iz Infektivne klinike navode i da je jedna osoba intubirana dok su preostale dve na CPAP uređaju.

Na Klinici za pulmologiju i dermatologiju nalaze se 23 pacijenta za koje se sumnja da su inficirana COVID-19. Još tri pacijenta pozitivna na COVID-19, prebačena su na Kliniku za infektivne bolesti.

Danas je kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, najavio mogućnost pokretanja masovnog testiranja na koronavirus. Rekao je da institucije procenjuju situaciju u vezi sa pandemijom i rade na strategiji protiv COVID-19.

„Procenjujemo da li da počnemo masovno testiranje. Oformili smo i grupu eksperata unutar ministarstva koji će vrlo brzo izdati preporuke za testiranje i novu strategiju za borbu protiv COVID-19“, rekao je danas Zemaj nakon sastanka sa gradonačelnikom Prištine, Špendom Ahmetijem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.