MZ u Prištini negiralo izveštaje da vakcine stižu na Kosovo sledeće nedelje, za to vreme vakcinacija regiona u Srbiji

Nakon vesti pojedinih kosovskih medija koji su se pozvali na izjavu Ministarstva zdravlja o tome da na Kosovo konačno sledeće nedelje stižu prve vakcine, tačnost navoda je za Kallxo praktično demantovao portparol ovog ministarstva Faik Hoti, uz naglasak da su dobili obaveštenje da je prihvaćena aplikacija da će vakcine biti poslate, ali ne i kada.

Ponovio je da je Globalni sistem oformljen s ciljem uvećanja pristupa imunizacije siromašnih zemalja (GAVI) obavestio kosovske vlasti o tome da će 24.000 doza vakcine AstraZeneka stići na Kosovo brzo, ali da je ministarstvo medije informisalo samo o tome da je prihvaćena prijava Kosova za ove vakcine.

„MZ je u skladu sa procedurama za prijavu koje je pripremio COVAX, podnelo prijavu sa svim potrebnim dokumentima koji su elektronski priloženi uz ovaj mehanizam, a COVAX je potvrdio Ministarstvu zdravlja da je prijava prihvaćena i odobrena“, kaže on.

Međutim, nekoliko prištinskih medija je juče javilo da vakcine Astra Zeneka na Kosovo stižu u roku od sedam dana.

Na Kosovo još uvek nije stigla nijedna vakcina protiv kovida 19, ako se izuzmu prve isporuke vakcina srpskih zdravstvenih vlasti krajem prošle godine. Tada je vakcinacija zaustavljena posle svega par dana, pre svega reakcijom vlasti u Prištini i dela političke i civilne javnosti na Kosovu, nakon čega je Tužilaštvo u Mitrovici otvorilo istragu o načinu dopremanja ovih vakcina, a jedna od posledica bio je i protest zdravstvenih radnika sa Severa zbog saslušavanja lekara.

U međuvremenu su tokom predizborne kampanje za kosovske izbore početkom godine, tadašnje vlasti najavljivale vakcine u februaru – što se nije dogodilo, dok je za to vreme srpski predsednik više puta javno nudio vakcine i Kosovu, a Kosovo odbijalo na isti način.

Pomoć kolega iz srpske privredne komore, odbio je nedavno i predsednik kosovske privredne komore Berat Rukići (Rukiqi), „iz principijelnih razloga“, a uprkos višegodišnjoj odličnoj saradnji, o čemu su redovno svedočila i sama rukovodstava dve komore.

Njegov srpski kolega je danas ispred punkta za vakcinaciju u Beogradu, dočekujući privrednike iz regiona, međutim, potvrdio da među prijavljenima ima i privrednika sa Kosova.

Privredna komora obezbedila je 10.000 vakcina za privrednike širom regiona, a danas su vidljive gužve na punktu u Beogradu.

FOTO: Marko Čadež jutros sa stjuardesama iz Albanije/Nova.rs/Dragan Mujan

Za stanovnike Kosova srpske vlasti omogućile su još početkom godine vakcinaciju u obližnjim gradovima  Raški, Bujanovcu, Kuršumliji i Vranju, a vakcinacija se redovno obavlja. Uprkos izveštajima sa terena da i stanovnici albanske nacionalnosti koriste mogućnost vakcinacije, kosovske vlasti su to demantovale.

Pritekla je u pomoć Albanija, koja takođe raspolaže sa manjim količinama vakcina, a čiju pomoć su odmah prihvatile kosovske vlasti. Tako se prvih 250 kosovskih zdravstvenih radnika vakcinisalo se prošle subote u Kukešu, danas se očekuje još 200.

Za to vreme, na pojedinim graničnim prelazima ka Srbiji su gužve od jutros, prema izveštaju medija iz Beograda. Srbija, koja je donirala određene količine vakcine pojedinim zemljama u regionu, juče i danas je otvorila i punktove za građane regiona koji žele da se vakcinišu, ali i strane turiste, koristeći istu mogućnost zakazivanja, odnosno i bez zakazivanja preko e-uprave.

U Srbiji su na raspolaganju četiri vrste vakcina do sada, i ona prednjači po broju nabavljenih vakcina, a juče je postala i prva zemlja u Evropi, prema izveštaju stranih agencija, u kojoj su vakcinisani i prvi migranti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.