BLOG 382. dan epidemije: Srbija vakciniše migrante i građane okolnih zemalja u Beogradu

Srbija je među najboljima u svetu kada je u pitanju imunizacija protiv koronavirusa. Osim vakcinacijie svog stanovništva i donacija vakcina okolnim zemljama, Srbija je nedavno otvorila put za imunizaciju građana iz regiona na svojoj teritoriji. Strani državljani mogu da se prijave za vakcinaciju u Srbiji, preko portala „eUprava“ bez obzira da li imaju boravište u zemlji. Agencija Beta prenosi da Makedonci koji su se prijavili, nakon što im je potvrđen termin, planiraju da dođu u Beograd za vikend. Osim njih, u poslednjih nekoliko dana veliki broj građana Bosne i Hercegovine vakcinisan je protiv kovida-19 u Srbiji. 

Srbija je takođe i prva evropska zemlja koja je počela sa vakcinacijom izbeglica i migranata, piše američka novinska agencija Asošiejted pres. Za vakcinaciju se za sada prijavilo 530 ljudi koji žive u izbegličkim kapovima i u centrima za tražioce azila u Srbiji.

Kurti: Radimo dan i noć da obezbedimo vakcine

I Aljbin Kurti potvrdio je večeras da Kosovo nije dobilo još nijednu vakcinu, ali da nove vlasti „rade dan i noć kako bi isporučile vakcine građanima Kosova“. U razgovoru sa predsednicom EK Fon Der Lejen dobio je poruku da je EU posvećena da isporuči vakcine građanima Kosova.

Vesić: Na Sajmu vakcinisano skoro 6.500 građana, među kojima i stranci (N1)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je danas na Beogradskom sajmu vakcinisano ukupno 6.446 građana, stranih i državljana Srbije.

„Vakcinu Atrazeneka primilo je 5.299 osoba, od kojih su većina stranci“, rekao je Vesić, navodeći da je revakcinisano 1.147 osoba.

Prema njegovim rečima, u BelExpo centru je vakcinisano 2.629 građana.

Kako je prošao danas dan ispred BelExpo centra čitajte i gledajte u posebnoj vesti.

Preminuo Zafir Hadžimanov

Kantautor, pesnik i glumac Zafir Hadžimanov, preminuo je u 78. godini, izgubivši bitku sa koronavirusom. Opširnijeu posebnoj vesti.

MZ u Prištini negiralo izveštaje da vakcine stižu na Kosovo sledeće nedelje, za to vreme vakcinacija regiona u Srbiji

Nakon vesti pojedinih kosovskih medija koji su se pozvali na izjavu Ministarstva zdravlja o tome da na Kosovo konačno sledeće nedelje stižu prve vakcine, tačnost navoda jeza Kallxo praktično demantovao portparol ovog ministarstva Faik Hoti, uz naglasak da su dobili obaveštenje da je prihvaćena aplikacija da će vakcine biti poslate, ali ne i kada.

Srpski predsednik više puta je javno nudio vakcine i Kosovu, a Kosovo odbijalo na isti način. Pomoć kolega iz srpske privredne komore, odbio je nedavno i predsednik kosovske privredne komore Berat Rukići (Rukiqi), „iz principijelnih razloga“, a uprkos višegodišnjoj odličnoj saradnji, o čemu su redovno svedočila i sama rukovodstava dve komore.

Njegov srpski kolega je danas ispred punkta za vakcinaciju u Beogradu, dočekujući privrednike iz regiona, međutim, potvrdio da među prijavljenima ima i privrednika sa Kosova.

Opširnije o svemu u posebnoj vesti.

UNESCO upozorava na generacijsku katastrofu zbog pandemijskog zatvaranja škola (Danas)

UNESCO je upozorio danas da u svetu 20 odsto više đaka 2020. godine nije steklo osnovna znanja čitanja očekivana za njihov uzrast zbog delimičnog zatvaranja škola tokom pandemije kovida-19. Opširnije u posebnoj vesti.

„Broj dece sa teškoćama u čitanju veći je za 100 miliona, i dostigao je 584 miliona prošle godine, što je povećanje od više od 20 odsto koje je poništilo napredak ostvaren tokom poslednje dve decenije“, piše u detaljnom izveštaju te UN organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu, u kome se navodi da se radi o „generacijskoj katastrofi“.

U svetu dato više od 500 miliona vakcina protiv koronavirusa

U svetu je dosad iskorišćeno više od pola milijarde doza vakcine protiv koronavirusa, ali i dalje rastu napetosti zbog neravnopravne raspodele i isporuka, javlja AFP, a prenosi Fonet.

Vakcinacija je ubrzana i više od 500 miliona doza upotrebljeno je u najmanje 164 države, navodi francuska agencija.

Srbija 24 sata: 4.497 novoobolelih, 37 preminulih

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 37 osoba, dok je na respiratoru njih 254. Zvanično je potvrđeno 4.497 novih slučajeva infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 6.884, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština: 873 novoinficiranih, preminulo 11 osoba

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 873 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedanaest osoba je preminulo, a 544 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Čadež: Na spisku za vakcinaciju u Beogradu i Nišu 7.500 privrednika iz regiona

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je na spisku za vakcinaciju u Beogradu i Nišu 7.500 privrednika iz regiona, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da to neće uticati na proces vakcinacije u Srbiji.

Najveći broj prijavljenih privrednika je iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, naveo je predsednik PKS u novobeogradskom Belekspo centru, gde je organizovana vakcinacija privrednika iz regiona.

Zbog besplatne vakcinacije gužva na graničnim prelazima (TV Nova)

Kolone vozila čekaju na graničnim prelazima da uđu u Srbiju zbog početka besplatne vakcinacije stranih državljana u Beogradu tokom vikenda, a najveća gužva je na prelazima sa BiH.

Na kamerama MUP-a vidi se kolone vozila na ulazu u Srbiju na prelazima Mali Zvornik, Sremska Rača i Trbušnica.

Kolone vozila su i na prelazu Horgoš, na ulazu u Srbiju iz Mađarske, ali i na Batrovcima i prelazu Šid prema Hrvatskoj.

Za vikend počinje vakcinacija stranih državljana koja će se odvijati u Beogradu i u Novom Sad.

 

Srpske sredine: 36 novoobolelih, jedna osoba preminula

Od ukupno 67 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM, 15 je pozitivno na koronavirus, dve osobe su preminule, dok je broj aktivnih slučajeva 839, novi su podaci Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica. Opširnije u posebnoj vesti.

Slatkiši i sedenje pogoršavaju pandemiju

Gojaznost povećava šanse da dođe do komplikacija prilikom lečenja COVID-19, a značajan je indikator da će u slučaju zaražavanja koronavirusom doći do hospitalizacije, intenzivne nege ili priključenja na respirator, piše u izveštaju Svetske federacije za gojaznost, koji prenose beogradski mediji.

Povećani indeks telesne mase (BMI) i nedovoljna fizička aktivnost povećavaju i rizik da dođe do smrtnog ishoda usled infekcije koronom, dodaje se.

Na kraju 2020. godine, stopa smrtnosti u zemljama gde je više od polovine stanovništva gojazno bila je oko deset puta veća nego u zemljama gde je ovaj procenat niži.

Podaci pokazuju da su države u kojima je stanovništvo manje fizički aktivno i konzumira veoma prerađenu hranu upravo one u kojima je i viša stopa smrtnosti prouzrokovana infekcijom COVID-19. Sa druge strane, fizička aktivnost osim što utiče na regulisanje težine, poboljšava imunitet i smanjuje mogućnost infekcije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.