Stižu vakcine na Kosovo: Ministarstvo zdravlja – vrlo brzo; Mediji – za sedam dana

Foto: KoSSev

Na Kosovo stiže prva isporuka vakcina putem programa COVAX. Kada? Prema navodima kosovskog ministarstva zdravlja – „uskoro“, a prema navodima medija – sledeće nedelje.

Globalni sistem oformljen s ciljem uvećanja pristupa imunizacije siromašnih zemalja (GAVI) potvrdio je danas da će 24.000 doza vakcine AstraZeneka stići na Kosovo.

Prištinski mediji preneli su danas da će ove vakcine stići u roku od sedam dana.

Međutim, u izjavi kosovskog Ministarstva zdravlja koje takođe prenose mediji, ne navodi se tačan rok za isporuku već da će do toga doći brzo.

„GAVI je obavestio ministarstvo zdravlja da će prve vakcine (AstraZeneka) u kontingentu od 24.000 doza stići vrlo brzo“, navodi se u odgovoru koji prenosi Gazeta Express.

Iz ovog ministarstva dalje navode da su prethodno podneli prijavu sa svim potrebnim dokumentima koji su elektronski priloženi u skladu sa procedurama koje su zahtevane preko COVAX-a.

„COVAX je potvrdio Ministarstvu zdravlja da je njihova prijava prihvaćena i odobrena“, navodi se dalje.

Kosovo je jedino u regionu Zapadnog Balkana koje još uvek nema vakcine.

Međutim, deo stanovništva koje živi na teritoriji Kosova je već vakcinisan. U pitanju su građani iz srpskih sredina koji se vakcinišu na teritoriji centralne Srbije.

Najave o dolasku prvih vakcina na Kosovo iznose još od februara meseca prištinski zvaničnici, kao i čelnici EU.

Obećanja o dolasku vakcina na Kosovo preko COVAX-a stigla su pre dva dana i iz Svetske zdravstvene organizacije, kada je rečeno da će prve vakcine doći u roku od tri nedelje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.