Mitropolit Amfilohije: Kažu, tamo na Kosovu nema ništa. Nema ništa u njihovoj glavi!

Kosovo i Metohija i Raška je temelj bića ovog naroda ma gde se on nalazio. I ako zaboravimo ovaj temelj, onda sami sebe zaboravljamo. Ako se odreknemo Kosova i Metohije i raške zemlje, onda se odričemo sebe i svega onoga svetoga što je ovaj narod rodio kroz vekove a nadam se da toga neće biti, rekao je u jutrošnjoj besedi mitropolit crnogorski Amfilohije ispred Petropavlovske crkve u starom Rasu.

U crkvi sv. apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara u toku je proslava dva velika jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske Arhiepiskopije i 1000 godina od prvog pisanog spomena Raško-prizrenske eparhije. Uz monaštvo i sestrinstvo raško-prizrenske eparhije, u najstarijoj srpskoj crkvi okupili su se sinoć srpski arhijereji, prvo na bdeniju, potom i na svečanoj akademiji. Danas je održana i jutarnja služba, u kojoj je besedio crnogorski mitropolit, koji je ujedno i egzarh pećkog trona.

„Ovo je majka crkva i sve crkve širom vaseljene da shvate, ovde je najstariji sabor koji sabira u sebe sve sabore roda našeg. Sabor koji traje ne samo 800 godina, sabor ovdašnji svetopetrovski-pavlovski traje od vremena Kirila i Metodija iz 9. veka i nastavlja se kroz vekove. Ovde su bili veliki sabori sv. Simenona i Save, tu su se krstili Sv. Sava, sv. Stefan, deca sv. Simeona i Ane, krunisali“, kazao je Amfilohije.

U dobrom delu svoje besede govorio je o vezama Srba i Crnogoraca i njihovom, kako je kazao, zajedničkom „neodricanju“ od Kosova, poput crnogorskog Kralja Nikole i srpskog kralja Petra I, koji su, kazao je, zajednički oslobađali Kosovo i Metohiju od Turaka i sačuvali Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane. Ali je govorio i o savremenicima, obolelim od „brozomore“, koji su to učinili.

„Sram ih bilo! Najsramnije nešto u istoriji Crne Gore je taj gest!“, kazao je mitropolit za „njegove montegrine vladare“ koji su to učinili.

Preci crnogorski i srpski nisu kao „ovi danas koji traže nešto“, mitropolit je osim o crnogorskoj vlasti, progovorio i o srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, te sramota treba da bude i njega, kazao je.

„Ako im samo nešto daju, oni će izdati Kosovo i Metohiju – to je pre neki dan rekao ovdašnji vaš predsednik“.

Sram bilo i njega i svakoga drugoga koji se odriče svoga bića i svog pamćenja i svojih svetinja!

„Kažu, tamo na Kosovu nema ništa. Nema ništa u njihovoj glavi, a na Kosovu ima! Ko ste vi ovde?! Ostali su ne samo grobovi i groblja, već svetinje i narod božji, onaj najistrajniji Bogu i svetom Lazaru, da nauči i nas kako treba biti veran Bogu i svetinjama izvornim“.

Kritikuje one koji kosovski zavet proglašavaju „mitologijom“, jer je kosovski zavet „ugrađen u istoriju i samo biće srpskog naroda“.

Da se zastidi i ta strana, nema dilemu egzarh pećkog trona:

„Svakoga drugoga koji se odriče svoga bića, svoga pamćenja, svoje istorije, svojih svetinja, sramna je to priča i ne sme ta priča!“

Ubrzo na ove mitropolitove reči reagovao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, uputivši otvoreno pismo Amfilohiju. O tome šta mu je poručio čitajte u: Đurić i Amfilohija pozvao na jedinstvo: Ako Vam je srpstvo milo, pomozite ktitoru pravoslavlja


Besedio je i vladika Teodosije jutros o izazovima kroz koje prolaze Srbi na Kosovu, a i on je takođe govorio o kosovskom zavetu, na sinoćnjoj akademiji. O tome čitajte u:

Vladika Teodosije: Da nikad ne zaboravimo kosovski zavet, ne odreknemo se najsvetijeg

Amfilohije će biti i „kum“ slave sledeće godine na istom mestu a najavio je i izgradnju konaka i uputio molbu prisutnim episkopima da svi pomognu raško-prizrenskoj eparhiji u toj izgradnji.

Pored vladika raško-prizrenskog Teodosija i mitropolita Amfilohija, prisutni su episkopi zahumsko-hercegovački Dimitrije, mileševski Atanasije, polaško-kumanovski Joakim, i episkop žički Justin, koji je jutros stigao. Upravo će u manastiru Žiča, uz beogradsku patrijaršiju, u oktobru uslediti glavna ceremonija obeležavanja velikog jubileja SPC, nakon čitave serije događaja istim povodom u eparhijama SPC  širom sveta.

Pročitajte još:

U Petrovoj crkvi započela proslava 1000 godina ERP KiM i 8 vekova autokefalnosti SPC.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.