U Petrovoj crkvi započela proslava 1000 godina ERP KiM i 8 vekova autokefalnosti SPC

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, u nekadašnjem starom Rasu, u toku je bdenije, odnosno večernja crkvena služba, koju služi više arhijereja SPC. Službom načalstvuje vladika zahumskohercegovački Dimitrije. Ovim je u raško-prizrenskoj eparhiji, koja se smatra najstarijom eparhijom SPC i srcem stare srpske države, započela dvodnevna proslava velikog jubileja i eparhije i SPC.

FOTO: Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije načalstvuje večernjom službom/ Nikola Stanković

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska danas i sutra proslavlja dva velika jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske Arhiepiskopije i 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije.

Večernju koje je počelo u 17 sati u jednoj od najstarijih srpskih crkava svetih Apostola Petra i Pavla, uz brojno monaštvo i sestrinstvo, prisustvuje veći broj vernika sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore i drugih delova.

FOTO: Bdenije u Petrovoj crkvi, arhimandrit Sava Janjić, iguman Ilarion i vladika Zahumsko-hercegovački Dimitrije/ Nikola Stanković

Pored vladika raško-prizrenskog Teodosija, i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, prisustvuju još i vladike mileševski Atanasije, polaško-kumanovski Joakim. Tu su i arhimandrit, iguman Visokih Dečana Sava (Janjić) i iguman Draganca Ilarion, a očekuje se i dolazak mitropolita crnogorskog, koji je i egzarh pećkog trona, Amfilohija.

Služba se odvija uz pojanje prizrenskih bogoslova.

U porti hrama će uskoro početi i akademija, na kojoj će govoriti mitropolit Amfilohije i vladika Teodosije, a održaće se i kulturno umetnički program uz crkveni hor Branislav Nušić iz Kosovske Mitrovice, kulturno umetničke ansamble iz Leposavića i Gračanice.

U nedelju, će na ovom istom mestu u 9 časova biti služena liturgija koju je trebalo da služi Patrijarh srpski Irinej. Međutim, kako saznajemo, odsutan je „iz opravdanih razloga“ sa obeležavanja ovog jubileja. On se upravo vratio svojim obavezama u patrijaršiji nakon medicinskog lečenja sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

FOTO: Nikola Stanković

Petrova crkva kod Novog Pazara u Rasu predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište raške episkopije. Prema do sada poznatim pisanim izvorima, potiče iz 8. veka, ali je verovatno i starijeg datuma.

Prizrenska eparhija se u periodu od 1019. do 1219. nalazila pod jurisdikcijom Ohridske arhiepiskopije. Car Vasilije II je odmah po osvojenju Ohrida izdao tri povelje ohridskom arhiepiskopu Jovanu, „kojima je bio utvrđen obim Ohridske arhiepiskopije“.

Prema prvoj povelji, koja je izdata 1019. godine, u sastav Ohridske arhiepiskopije ušla je i Prizrenska eparhija. To je ujedno i prvi zapisani podatak, gde se pominje Prizrenska eparhija, koja će u budućnosti odigrati veoma važnu ulogu u istoriji Srpske pravoslavne crkve i naroda.

Pri osnivanju, kako Eparhija objašnjava, „Prizrenska episkopija bila je trećeg stepena, obuhvatala je oblast Hvosna oko Peći i Dečana, grada Leskovca i Britosa, imala je petnaest klirika“.

Ti klasični predeli uglavnom ostaće kroz čitavu istoriju ove eparhije. Njeno sedište bilo je u Prizrenu, ali iz tih najstarijih vremena nema podataka pri kojem se manastiru ili crkvi to sedište nalazilo. Smatra se da je bilo pri crkvi Bogorodice Ljeviške. Godine 1214. Prizren je pripojen Srbiji.

Eparhija je stoga bila osnovana pre nemanjićkog perioda, ali je potom zauzimala jedno od centralnih mesta Nemanjićke države. Njen najveći uspon bio je upravo u doba Nemanjića.

Velika iskušenja naišla su tokom viševekovne turske vladavine, kada se susretala sa velikim postradanjem naroda i sveštenstva, nekoliko velikih seoba, a izazovi su ostali do danas. Kako su monasi tokom obeležavanja velikog hiljadugodišnjeg jubileja istakli prošle godine, istorija eparhije raško-prizrenske „uvek je bila u znaku Кrsta i Vaskrsa“.

Fotografije i video specijalno za KoSSev: Nikola Stanković/TV Hram

22:15 – Vladika Teodosije: Da nikad ne zaboravimo kosovski zavet, ne odreknemo se najsvetijeg

„Tokom istorije bilo je uspona i padova i naše države. Bilo je slobode i ropstva naše crkve, našeg naroda ali smo uvek uspravno gledali i koračali vođeni Sv. Savom i Sv. Nemanjom, rodonačelnicima srpskog roda. I pre svetog Save, ovaj hram najbolje svedoči,“ rekao je u besedi vladika Teodosije. Pročitajte i pogledajte kratku besedu i deo iz programa u POSEBNOM ČLANKU


Mitropolit Amfilohije: Kažu, tamo na Kosovu nema ništa. Nema ništa u njihovoj glavi!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.