Vučić: Srbija dokumentovala da stranci po kafanama daju novac protivničkim kandidatima Srpske liste


Na izbore na KiM treba izaći ujedinjeno oko Srpske liste, i jutros je izneo često puta ponovljenu poruku predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Međutim, sa druge strane, po navodima predsednika, pojedini inostrani predstavnici „koji se predstavljaju za naše najveće prijatelje“, „po kafanama i kancelarijama nude novac“ onima koji se kandiduju protiv ove stranke.

„Vuk Jeremić je poručio da je vlast apsolutno zlo“, predsedniku je rekla jedna od prisutnih novinarki na konferenciji za štampu nakon Pokazno-taktičke vežbe „Povratak 2019“.

Ujedno je konstatovala da joj se „čini kao da mu smeta to što će se GI SDP naći na listi ‘Srpska lista – Aleksandar Vučić’ na izborima na KiM 6. oktobra“.

Međutim, za predsednika je važno da „Srbi budu što je više moguće ujedinjeni“.

Sa druge strane, otkriva, kako su „različiti inostrani predstavnici, po različitim kafanama i kancelarijama, nudili i davali novac“ mnogim predstavnicima koji bi trebalo da se kandiduju protiv Srpske liste, što je Srbija „delimično i dokumentovala“.

„Čestitam im na tome, samo neka nastave da rade protiv Srpske liste“, dodao je predsednik sarkastično.

Neki od tih međunarodnih predstavnika se po navodima Vučića predstavljaju za „naše velike prijatelje iz okruženja“.

U svakom slučaju, predsednik veruje da će Srpska lista odneti ubedljivu pobedu.

Podsetimo, iz redova srpskih stranaka na Kosovu, tri partije i jedna koalicija su Centralnoj izbornoj komisiji predale liste sa kandidatima.

Međutim, predstavnici vlasti u Srbiji pozivaju birače iz srpske zajednice da glasaju samo za Srpsku listu, kao što su to radili i na prethodim izborima na Kosovu, jer Srpska lista – kako navode, jedina odražava jedinstvo i srpski nacionalni interes na KiM.

Takođe, u jeku pozivanja na ujedinjenje i jedinstvo, burne rekacije dela javnosti izazvala je ovonedeljna odluka GI SDP da stupi na listu „Srpska lista – Aleksandar Vučić“, na kojoj se sada nalaze i dva imena iz redova ove Inicijative. Dok su se odbornici ispred ove inicijative u Severnoj Mitrovici Igor Rajčić i Dušan Milunović ogradili od ove izjave i osudili odluku svojih kolega, a prvenstveno Ksenije Božović, predsednik Srbije i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, uzvratili su hvalospevom, opisujući Kseniju Božović kao „ozbiljnu, inteligentnu ženu“ koja se „opredelila da bude u okviru jedinstvene državne politike Srbije“ i kojoj zbog toga „tajkunski mediji i predstavnici opozicije“ žele da „uzmu politički skalp“.

„To je tante za tante, nema tante za kukuriku“

Jedno od pitanja upućeno predsedniku glasilo je i zbog čega im smeta svaka vrsta pokušaja jedinstva i odbrana nacionalnih interesa?

Na šta je predsednik dodao:

„A kada primate novac od strane ambasade i nikada ne odgovorite na to ‘zašto ste primili recimo 200.000 evra iz jedne ambasade – a šta vi očekujete da ti ljudi štite? – interese Srbije?“

Na kraju je precizirao da je reč o Vuk Jeremiću i upitao novinare da mu objasne zašto je primio direktno na račun taj iznos novca.

Jedna od novinarki konstatovala je da je to trebalo tužiocu da objasni, na šta je predsednik dodao:

„Pustite to da li tužioci rade ili ne rade, ja mislim da ne rade svoj posao kako treba, ali to nije moje da vršim pritisak na bilo koj način, postavivši novinarima isto pitanje.

„To je tante za tante, nema tante za kukuriku“, zaključio je predsednik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.