Vladika Teodosije: Da nikad ne zaboravimo kosovski zavet, ne odreknemo se najsvetijeg


„Tokom istorije bilo je uspona i padova i naše države. Bilo je slobode i ropstva naše crkve, našeg naroda ali smo uvek uspravno gledali i koračali vođeni Sv. Savom i Sv. Nemanjom, rodonačelnicima srpskog roda. I pre svetog Save, ovaj hram najbolje svedoči,“ rekao je večeras vladika Teodosije u besedi na obeležavanju milenijuma od prvog pisanog traga o postojanju današnje Eparhije raško-prizrenske, i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska danas i sutra proslavlja dva velika jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske Arhiepiskopije i 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške eparhije.

U najstarijoj srpskoj crkvi apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara, okupili su se večeras srpski arhijereji, uz monaštvo i sestrinstvo raško-prizrenske eparhije, i vernike, koji su uz načalstvovanje vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija služili prvo bdenije, a potom je održana i svečana akademija.

Iako smo mali, nismo beznačajni kao narod i ova eparhija. Prinosimo srpskom rodu crkvu, ono što najbolje imamo. Neka nas Sveti Sava i Nemanja blagoslove kako bi deca naša hodila putevima njihovim

Uz crkveni hor „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice, prizrenske bogoslove, kulturno-umetnička društva i ostali deo kulturno-umetničkog programa besede su održali vladika Teodosije i egzarh pećkog trona, mitropolit crnogorski Amfilohije.

Vladika Teodosije je naglasio da se radi o jubilarnoj godini za srpsku crkvu i narod, podsećajući na to da se u njenim eparhijama širom Srbije, regiona i sveta, jubilej obeležava tokom cele godine uz više događaja, a da je centralna proslava u oktobru u manastiru Žiča, i patrijaršiji u Beogradu.

„Mi ovde sabrani, pored hrama drevnih apostola Petra i Pavla, proslavljamo još jedan veliki jubilej – hiljadu godina, milenijum od prvog pisanog spomena raške i prizrenske episkopije“, naglasio je vladika Teodosije.

Kaže da se srpski narod još u ranom hrišćanstvu, „opredelio za pravoslavlje i istok“, te da Srbi, sa tim u vezi, „nikada nisu bili u dilemi“.

„Zbog toga smo mnogo i stradali, kako naš narod, tako i naše svetinje, ali u tom stradanju smo bivali pročišćeni i ponovo se vraćali Gospodu, svetinje se obnavljale i evo punih 1000 godina, ovde na ovom mestu, raška episkopija i pre toga sigurno“, istakao je vladika, dodavši da se zahvaljuju za sve što dobijaju – „kako stradanjem, tako i za obnovu i vaskrsenje“.

Foto: Nikola Stanković

Vladika je pozvao i da s hrišćanskom istrajnošću izdržimo i ovovremena iskušenja i ne zaboravimo kosovski zavet – Srbima jedinstven izraz pravoslavlja.

„Da hodeći zemljom, gledamo u Nebo i da nikada ne zaboravimo naš kosovski zavet utemeljen na svetom Jevanđelju, potvrđen krvlju, stradanjem, mučenjem. Da se nikada ne odreknemo onog što je najsvetije u srpskom rodu, već zato da živimo, ako treba i da stradamo, jer to je jedini put – Hristov, krsni put, ali put koji vodi u život večni“.

Obeležavanje ova dva jubileja otpočelo je bdenijem u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, jednoj od najstarijih srpskih crkava. O tome čitajte u posebnoj vesti: U Petrovoj crkvi započela proslava 1000 godina ERP KiM i 8 vekova autokefalnosti SPC.


Fotografije i video specijalno za KoSSev: Nikola Stanković/TV Hram

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.