Krizni štab: Viši razredi i srednjoškolci kreću od 19. aprila

Škola
Foto: Beta/Hina/ Admir Buljubašić

Doneta je odluka da od 19. aprila počnu da rade škole – stariji razredi i srednje škole, izjednačena je cena PCR testiranja (9000) u Srbiji kako za naše građane i strance, u znak podrške turizmu, rekao je nakon sednice Kriznog štaba dr Predrag Kon. „Doneta je odluka za Beogradski maraton u junu – može se krenuti u pripreme maratona, a za ostalo će se videti, zavisi direktno od situacije, drugih mera – nema nikakvih promena“, dodao je.

Govoreći o đacima, kaže da je i ranije najavljivano da će učenici krenuti od 19. aprila, a da je uskoro i raspust oko Uskrsa i navodi da se po tom pitanju postupalo baš kako treba.

Na pitanje N1 da li je Krizni štab razmatrao neke mere za predstojeće praznike, kaže da nije bilo reči o tome i da lično ne očekuje da će o tome posebno pričati. „Biće apel svima da se izbegavaju kontakti“, kaže Kon.

Upitan za izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je na RTS rekao da je Srbija dobila vakcine pre svih, jer je od starta bila uključena u ispitivanja, Kon kaže da to ne zna da odgovori i dodaje: „Ono što ja znam je da nema nikakvih ispitivanja u Srbiji“.

Na pitanje da li se razgovaralo kad će kafići i restorani da rade u zatvorenom, Kon kaže – „razgovaralo se, ali nije doneta nikakva odluka. Ako je pitanje kada – to zavisi od situacije i ugolova gledanja, nisu nam jednaki stvavovi po tom pitanju i verovatno će još oko toga biti razmene mišljenja, dogovora, rasprave“, kaže Kon. Ističe da to zavisi od epidemiološke situacije.

Na sednici su bili premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Branko Ružić, ministarka kulture Maja Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, epidemiolog Predrag Kon, infektolog Mijomir Pelemiš, imunolog Srđa Janković i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Podsetimo, dr Predrag Kon je ranije rekao da se broj novoobolelih smanjuje, ali ne toliko brzo kao ranije, a kojom brzinom će padati broj novozaraženih zavisi od nas i toga koliko poštujemo mere.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.