Ministri EU traže Specijalni sud

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
”Savet poziva Kosovo da kao prioritetno pitanje sprovede političke obaveze za osnivanje Specijalnog suda, koji će razmatrati slučajeve proistekle iz istrage Specijalnih istražnih operativnih snaga, usvajanjem svih neophodnih zakonskih izmena”, kaže se u nacrtu zaključaka o Kosovu koji će danas biti objavljeni, k pošto ga ministri budu usvojili, prenosi ”Koha ditore”.
 
Ministri Evropske unije daju stalnu podršku proširivanju, što će se videti i iz zaključaka koji će biti usvojeni na kraju sastanka u utorak, a čiji je nacrt nabavila i ”Koha Ditore”. 
 
Iz njih će se jasno videti da više nema automatizma u tom procesu i da EU, osim pripreme, od kandidata traži i ispunjenje svih njihovih obaveza koje su postavljene kao uslov, uključujući i priipremu same Evropske unije za prihvatanje novih članova. 
 
Do sada je po tradiciji na poslednjem sastanku u decembru Savet EU diskutovao o paketu za proširenje, koje je još u oktobru usvajala Evropska Komisija prema pojedinačnim izveštajima o napredovanju.
 
U ponedeljak je diskusija o Balkanu započela sa Bosnom i Hercegovinom, zemljom koja je zbog neadekvatnog funkcionisanja državnih institucija zaostala u procesu evropskih integracija i u tom procesu je samo ispred Kosova, ali zaostaje za svim ostalim zemljama iz regiona. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.