Jahjaga: Privredu Kosova kontroliše samozvana elita

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

”Olakšavanje slobodne konkurencije i raspuštanje kartela i monopola omogućava sveobuhvatni održivi ekonomski rast, koji se oslanja na plodove slobodne inicijative i istraživanja razvoja”, rekla je kosovska predsednica Atifete Jahjaga na obeležavanju petnaestogodišnjice osnivanja Centralne banke Kosova, prenosi ”Koha ditore”.
 
”Gradjani Kosova su izgubili poverenje u kosovske institucije zbog grča, neefikasne vlade, što se odražavalo kroz nedostatke u vladavini zakona i nedostatak vizije za dobar ekonomski razvoj”. 
 
To je rekla predsednica Kosova Atifete Jahjaga, povodom obeležavanja petnaestogodišnjice osnivanja Centralne banke Kosova u svom govoru pred diplomatskim predstavnicima i predstavnicima najviše finansijske institucije na Kosovu. 
 
”Politika treba da olakšava razvoj, a ne da bude prepreka tom razvoju”, rekla je.
 
Jahjaga je govorila o zastoju slobodne ekonomije, o kartelima, o gubitku poverenja građana i o nedovoljnom nivou ekonomskog rasta.
 
Rekla je da kosovske institucije treba da učine sve kako bi onemogućile koncentraciju vlasti u rukama manjine, koja bi to kasnje mogla da zloupotrebi za lične ciljeve.
 
”Ovo nije tržišna ekonomija, već ekonomija samoproglašene elite koja se pretvara u prepreku našeg ukupnog razvoja”, rekla je Jahjaga.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.