Milovanu Brkiću ukinut pritvor, ali zabranjeno da napušta stan

Printskrin: Youtube/Slavija Info

Apelacioni sud u Beogradu doneo je odluku kojom je pritvor novinaru Milovanu Brkiću zamenjen merom zabrane napuštanja stana, uz elektronski nadzor, te mu je zabranjeno da koristi telefon i internet i da prima druge osobe, piše N1.

Kako je objavljeno na sajtu Apelacionog suda nakon današnje sednice, Brkić može bez odobrenja suda da napusti stan u kome boravi samo ukoliko je to neophodno radi hitne medicinske intervencije u odnosu na njega ili lica sa kojima živi u stanu, odnosno radi izbegavanja ili sprečavanja ozbiljne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, odnosno imovinu s tim što je okrivljeni dužan da o napuštanju stana, razlogu i mestu na kojem se trenutno nalazi, bez odlaganja obavesti poverenika iz organa uprave nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija.

„Po nalaženju Apelacionog suda, okolnosti na strani okrivljenog koje su postojale u vreme određivanja pritvora i poslednjeg produženja, protekom vremena od pet meseci izgubile su na intenzitetu i više nisu takvog značaja da nužno zahtevaju dalju primenu mere pritvora kao najteže mere za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka s obzirom na njegove lične prilike i zdravstveno stanje, već se ista svrha može postići i određivanjem mere zabrane napuštanja stana uz primenu mere elektronskog nadzora prema okrivljenom i uz zabranu da koristi telefon i internet i da prima druga lica u stan“, navodi se u obrazloženju odluke.

Vlasnik i glavni urednik magazina „Tabloid“ Milovan Brkić (67) osuđen je u Višem sudu u Beogradu na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“.

Brkićev advokat Stevan Damnjanović rekao je juče agenciji Beta da Više javno tužilaštvo traži da se Brkiću poveća zatvorska kazna, dok je odbrana zatražila ukidanje prvostepene presude.

Tužilaštvo je teretilo Brkića da je 8. maja 2023. tokom protesta „Srbija protiv nasilja“, u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte još:

Milovan Brkić oslobođen optužbe

Dojčinović: Jezivo ćutanje javnosti o obračunu vlasti s Brkićem

Milovan Brkić osuđen na 14 meseci zatvora

Bodrožić: Presuda novinaru Brkiću doneta po političkom diktatu

UNS: Presudom protiv Brkića sud stao na stranu vlasti, a ne zakonaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.