Dojčinović: Jezivo ćutanje javnosti o obračunu vlasti s Brkićem

„Najjeziviji slučaj trenutno u Srbiji je to koliko je daleko vlast otišla da se preko svog pravosuđa obračuna sa Milovanom Brkićem – do te mere da će ga to, kako stoje stvari, možda koštati i života“, poručio je u subotu glavni urednik Krika Stevan Dojčinović.

Jezivo je i koliko se o ovom slučaju ćuti i generalno nije tema, naglasio je Dojčinović.

Glavni i odgovorni urednik magazina Tabloid Milovan Brkić (67) uhapšen je 8. maja nakon protesta „Srbija protiv nasilja“. On je 11. jula u Višem sudu u Beogradu nepravosnažno osuđen na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Predsednik Nunsa Željko Bodrožić ocenio je tada da presuda predstavlja potvrdu urušavanja pravosudnih institucija koje su se, kako je rekao, pretvorile u produženu ruku Srpske napredne stranke. Slično je reagovao i UNS.

Apelacioni sud je odbio žalbu advokata da se Brkiću ukine pritvor do pravosnažnosti presude.

Dok više od mesec dana u pritvoru štrajkuje glađu, sa već pridruženim bolestima koje ima, njegovi advokati i prijatelji i retki opozicioni glasovi ukazuju već danima na to da se radi o slučaju bez presedana – sudi mu se za verbalni delikt, dok su na slobodi koljači koji su komadali ljudska tela.

Juče se oglasio i Dojčinović.

„A kada se ta granica pređe i nova praksa napravi, naredni put može biti neko od profesionalnih novinara koji izvestavaju o korupciji i kriminalu u Srbiji – neko od nas. Zbog toga mislim da se treba uzdići iznad rasprave o pisanjima Tabloida i posvetiti se više ovom slučaju.

Dojčinović je uputio javnost na to da o slučaju Brkića detaljnije prate ono što saopštavaju njegov advokat Ivan Ninić, kao i Brićev najbliži saradnik u Tabloidu Predrag Popović.

Pitanje je do kog trenutka Brkić može da se održi u životu, poručio je Ninić.

„Koliko treba da budeš nečovek, tiranin, a ujedno i slabić, pa da ne dopustiš čoveku od 67 godina, na infuziji, sa štapom, sa minus 32kg kao posledice štrajka, da sačeka drugostepenu presudu na slobodi, nije ubio nikoga“, napisao je Ninić prethodno na Tviteru.

Brkić je preko svojih advokata juče poručio i da je izložen „torturi“ lekara u Specijalnoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu.

U pisanoj izjavi naveo je da upravnik te bolnice Dragoljub Paunović namerava da ga navodno izoluje kako ne bi primao posete advokata. Tvrdi da mu je zaprećeno da će ga ukoliko ne prekine štrajk glađu, prebaciti u samicu.

„Uz nasilje lekara mogu da živim još nedelju dana. Umirem u najtežim mukama“, naveo je on.

Šta je njegov zamenik poručio u vezi sa ovim slučajem, opširnije</blockquote>Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.