Milivojević: Vučićeva izjava da bi o Kosovu pričao u Skupštini – nameštaljka

Cvijetin Milivojević
FOTO: Printscreen/N1

Politički analitičar Cvijetin Milivojević rekao je da je najava predsednika Aleksandra Vučića da je spreman da priča o Kosovu u Skupštini Srbije „još jedna nameštaljka“ i da opozicija „ako je pametna“ treba da odgovori kontrainicijativom o tome ko krši Rezoluciju o pregovorima sa kosovskim vlastima iz 2013. godine.

Milivojević je za agenciju Beta kazao da opozicija treba da zatraži sednicu na kojoj bi se raspravljalo o tome ko krši Rezoluciju o osnovnim principima političkih razgovora sa Prištinom.

„Priča o Kosovu bila je tabu tema do jutros, kada je predsednik Vučić ustao na levu nogu“, rekao je Milivojević za Betu i dodao da ovim Vučić hoće da optuži opoziciju da bojkotuje temu kao što je Kosovo.

Nakon što je juče predsednik Vučić izjavio da „jedva čeka“ da u Narodnoj skupštini govori o KiM ukoliko za to postoji poslovnička mogućnost, predsednica skupštine, Maja Gojković najavila je plenarnu sednicu o KiM za 27. maj.

On je kazao da predsednik nema mandat da razgovara o razgraničenju i da se tu ne radi o tehničkim pregovorima, već o onome što zadire u suverenitet i integritet Srbije.

„Liči mi na onaj unutrašnji dijalog (o Kosovu), fingirani“, ocenio je Milivojević i dodao predsedniku Vučiću „ne prija dijalog, već da voli monolog“.

On je kazao da je tadašnja Skupština Srbije usvojila 2013. godine tu rezoluciju sa 175 glasova za i da u njoj postoje ograničenja kada se radi o pregovorima kao što je zadiranje u ustavno-pravni sistem.

Milivojević je rekao da je trebalo da opozicija izađe iz Skupštine da bi predsednica Skupštine Maja Gojković stavila na dnevni red „Tijanin zakon“ ili izmene Krivičnog zakonika kojim se uvodi doživotna robija za silovatelje, kao i poslednju najavu o raspravi o Kosovu.

„Ona je godinu i po dana odbijala da stavi (‘Tijanin zakon’) na dnevni red“, rekao je Milivojević za Betu i dodao da time aktuelna vlast pokušava da optuži opoziciju da bojkotuje sednice o važnim društvenim temama poput silovatelja.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.