Milivojević: Nemoguće je razgraničenje bez priznanja Kosova

Politički analitičar Cvijetin Milivojević
Foto: youtube.com

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova. Dačićevu izjavu s početka nedelje o razgraničenju kao zvaničnoj ideji Srbije ocenio je skandaloznom, naglašavajući da bi u svakoj uređenoj zemlji bilo normalno da nakon nje podnese ostavku na mesto ministra i potpredsednika vlade. Ali je i sam predsednik Vučić prethodno na forumu u Minhenu napravio presedan posle kojeg bi bilo normalno da i on podnese ostavku, takođe je ocenio Milivojević.

On navodi da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana, odnosno, na referendumu i da je protivustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio „zvaničnu poziciju Srbije“ u dijalogu sa Prištinom.

„Dačić je rekao da je zvanična politika Srbije razgraničenje. Prema Ustavu postoje procedure, jer je reč o tome šta je zvanična politika države u odnosu na ono što je državni i teritorijalni integritet zemlje,“ kazao je Milivojević.

Dačićevu izjavu da je razgraničenje zvanična pozicija Srbije u dijalogu s Prištinom, ali da ne može da govori o tome jer se o razganičenju nije razgovaralo, Milivojević je za agenciju Beta ocenio skandaloznom i da bi u svakoj uređenoj zemlji bilo normalno da nakon nje podnese ostavku na mesto ministra i potpredsednika vlade, te da očekuje da će iz svih normalnih zemalja sa zapada i istoka uslediti reakcije.

Dačić je ujedno naveo da bi linija razgraničenja bila tamo gde je prihvatljivo za obe strane, ali nije rekao da li bi razgraničenje značilo i priznanje Kosova.

Prema rečima Milivojevića, da bi se došlo do konstatacije da je nešto zvanična politika potrebno je da se revidira ono što piše u Ustavu, a u njemu piše da je Srbija od Horgoša do Dragaša, što znači da je i Kosovo kao 17% dela teritorije takođe deo Srbije.

On je kazao da je „predsednik Srbije Aleksandar Vučić dva dana pre Dačića napravio presedan posle koga bi bilo normalno da podnese ostavku, jer je na Bezbednosnom forumu u Minhenu na konstataciju kosovskog predsednika Hašima Tačija da kosovska strana ne može formirati Zajednicu srpskih opština, jer nije u skladu sa Ustavom Kosova, mirno rekao: ‘Kako mi možemo stalno da kršimo Ustav, kad potpisujemo Briselski sporazum’.“

„To kaže predsednik države. Iz te dve stvari, ja očekujem da su oni razumni ljudi i da će letimičnim uvidom u Ustav uvideti ne da su ga prekršili, nego da su debelo zabrazdili u antiustavno delovanje,“ kazao je Milivojević.

„Jedini suveren nije predsednik Republike, već narod“

Milivojević ujedno kaže da pitanjem državnog nacionalnog integriteta i identiteta može da se bavi isključivo Skupština Srbije kao vrhovna zakonodavna vlast ili narod na referendumu.

„Ovo je ustavno pitanje – nikakav Ivica Dačić i nikakav Aleksandar Vučić. Mogu da imaju i 83 odsto podrške na izborima u Doljevcu, gde se trkaju sami jedan protiv drugog, ali nemaju pravo da to čine,“ kazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, Vučić bi da na mala vrata uvuče nešto čime on kao predsednik države ne sme da se bavi.

„Jedini suveren nije predsednik Republike već narod. Građani su jedini suvereni da donose takvu vrstu odluke, a to da se nešto nazove zvaničnom politikom – iza toga sledi ostavka,“ kazao je Milivojević.

„Sve češće kažu – pa nema Srba u Kačaniku“

Ističući da niko nema pravo da potpiše kapitulaciju i da se dobrovoljno odrekne dela teritorije, Milivojević je upitao da li Dačićevo i Vučićevo „igranje i nevaspitano spinovanje“, poput sve češćeg govora o tome da u Kačaniku nema Srba, zapravo vodi odricanju i drugih delova teritorije Srbije u kojima je sve manje Srba.

„Sve češće kažu – pa nema Srba u Kačaniku… Pa da, ali nažalost nema Srba ni na istoku Srbije, nažalost sve ih je manje i na zapadu Srbije i nažalost čitav jug zemlje je prazan. Da li to prema Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću znači da u sledećoj fazi Srbija treba da se odrekne i tog dela teritorije u korist Bugarske, Makedonije, Kosova kao buduće nezavisne države, Rumunije. Da li je to sledeće pitanje?“ upitao je Milivojević.

Dijalog.net

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.