Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da ukoliko su takse na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine značajnije od dijaloga – Kosovo ih nikada neće ukinuti.

E ovo ne može da razume svako. To jest ne može niko. Pa ako je dijalog važniji onda se, logično, lakše rešava ono što je manje važno, a to znači – ukidaju se takse. Mene inače ne interesuju takse a ni dijalog, onakav kakav je planirano da se finalizuje na večerinki kod Trampa ali mi je smešna besmislenost Ramuševe izjave.

Potpredsednik prištinske vlade i lider SDI Fatmir Ljimaj smatra da treba ukinuti uvećane takse na robu iz Srbije i BiH kako bi se nastavilo sa dijalogom o normalizaciji odnosa sa Beogradom, ali da nema mesta za dijalog ako Srbija ne obeća da će priznati kosovsku nezavisnost.

Bolja mu je bila ona izjava od juče da Priština može da čeka priznanje od Srbije. Nikome se nije zamerio, ništa nije obećao a svi mediji su ga preneli. Ovako je zagrebao po obećanju koje su dobili ali od čije realizacije neće biti ništa, jer oni koji su ga dali, nisu Srbija.

Šef diplomatije Ivica Dačić smatra da do dogovora sa Prištinom neće doći, jer Albanci to ne žele.

E pa neće moći to kako oni hoće. Ima da se dogovorimo. Ma ima da ih razgraničimo za inat. Kao što si juče rekao.

Zamrznuti konflikt na Kosovu predstavljao bi neku vrstu hladnog rata koji uvek može da eskalira, izjavio je u intervjuu FoNetu novinar Novog magazina Mijat Lakićević.

Hladni rat, koliko se ja sećam, mogao je, ali nije eskalirao na našem prostoru. Ostao je hladan jer su nasuprot jednim moćnim zemljama stajale isto tako slično moćne u obliku Sovjetskog saveza. Ne treba zanemariti mogućnost “hladnog konflikta” jer i sada nasuprot jednim moćnima stoje Rusija i Kina, a to je slična pozicija koja može da nas sačuva.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.