Mera o zabrani kretanja na snazi, građani i automobili ipak na ulicama

Početak proleća na Kosovu obeležile su snežne padavine, ali i uvođenje mere kosovske vlade kojom se zabranjuje kretanje građanima i privatnim automobilima u intervalima od 10:00 do 16:00 i od 20:00 do 06:00 usled pandemije koronavirusa. Iako je mera danas stupila na snagu, prema navodima prištinskih medija, u prepodnevnim satima veće gužve bile su prisutne ispred mnogih ekspozitura kosovske pošte i banaka na Kosovu. U Kosovskoj Mitrovici, iako nema gužve, građani i automobili su se nesmetano kretali.

Kako je nešto ranije iz Kosovske policije Regiona Sever potvrđeno za Radio Mitrovica Sever, nova odluka vlade će se primenjivati, ali je „ostavljen prostor za minimalna odstupanja i fleksibilnost“, zbog toga što je odluka sinoć doneta a danas stupila na snagu.

Međutim, ova mera će se od večeras (od 20:00 do 06:00) primenjivati u potpunosti i „rigorozno će se kažnjavati prekršioci“, potvrdio je za ovaj medij zamenik direktora regionalne policije za Sever, Besim Hoti.

Ekipa KoSSev portala izašla je na teren u ranim poslepodnevnim satima. Iako nije bilo gužvi, ljudi su se nesmetano kretali ulicama, kao i automobili – u manjoj meri, nego što je to u ovo doba dana.

Kosovska vlada je sinoćnom odlukom uvela ujedno i meru kojom se uređuje da najviše dva građana mogu hodati u grupi i sa rastojanjem od dva metara.

Međutim, veće gužve su zabeležene ispred ekspoziture NLB banke u Kosovskoj Mitrovici, preko koje se vrše isplate socijalnih davanja.

Utihnulo je i izvan grada te se na stazi za šetanje između Severne Mitrovice i Zvečana može videti tek po koji prolaznik, a čak nema ni vidljivih radova u naselju Sunčana dolina koje se prethodnih meseci ubrzano gradilo.

Sunčana dolina
FOTO: KoSSev

U Kosovskoj Mitrovici prethodno je Privremeni organ takođe uveo meru o zabrani kretanja u periodu od 20:00 do 05:00, te ostaje nejasno koja od ove dve mere će se sprovoditi.

Kako prenosi RTK2, međutim, u Gračanici se poštuje mera o zabrani kretanja, te su ulice gotovo prazne, sa malim izuzecima, zbog toga što građani nisu upoznati sa ovom odlukom.

Prištinski mediji pišu da su danas ranije takođe meštani u mnogim gradovima na Kosovu stvorili gužve ispred ekspozitura Pošte Kosova, a zbog toga što je kosovska vlada donela odluku da se penzija uruči prevremeno.

Nova odluka kosovske vlade naišla je na negodovanje dela kosovske opozicije, kosovskog predsednika, ali i lidera LDK, Ise Mustafe, koji smatraju da je ona neustavna. Prištinskim liderima obratili su se i ambasadori Kvinte, zahtevajući da prioritet daju situaciji u vezi sa virusom korona, a ne politici. Više o tome čitajte u nastavku:

Mustafa protiv još jedne odluke Kurtijeve vlade – ograničavanje kretanja je neustavno

Tači se obratio kosovskom Ustavnom sudu, pozvao Kurtija da poništi odluku o policijskom času

Kosovska vlada uvela policijski čas u dva vremenska termina dnevno, Tači i Haradinaj protiv

Ambasadori Kvinte pozvali Prištinu da prioritet da koronavirusu, ne politiciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.