Mustafa protiv još jedne odluke Kurtijeve vlade – ograničavanje kretanja je neustavno

Isa Mustafa
FOTO: KoSSev

Odluka o ograničavanju kretanja ljudi kao mera sprečavanja širenja koronavirusa je neustavna, smatra lider LDK, Isa Mustafa. Nova mera kosovske vlade koja je uvedana sinoć samo je još jedno pitanje oko kojeg se ne slažu koalicioni partneri u vladi koja postoji svega dva meseca.

U objavi na Fejsbuku, lider LDK, tvrdi da ovakvu odluku jedino može doneti Skupština sa dvotrećinskom većinom poslanika, a ne vlada.

„Odluku o ograničavanju ljudskih prava i sloboda mogu doneti samo 2/3 poslanika, a ne Vlada. U suprotnom, Ustav se krši, bez obzira za koga su glasali i pod kojim okolnostima“, poručuje Mustafa.

Stoga bi, prema njegovim rečima, vlada trebalo da preispita svoju odluku i obrati se skupštini u vezi novonastale situacije.

Prema članu 56 kosovskog Ustava, kojim se definišu prava i osnovne slobode tokom vanrednog stanja, navodi se da se „odstupanje od Ustavom zaštićenih prava i osnovnih sloboda, može ograničiti samo nakon objavljivanja vanrednog stanja i samo onoliko koliko je to
neophodno u datim okolnostima“.

Međutim, vanredno stanje nije uvedeno iako je to uredbom od skupštine zahtevao kosovski predsednik, Hašim Tači. Uvođenju vanrednog stanja protivi se Samoopredeljenje.

Podsetimo, kosovska vlada sinoć je donela još jednu meru u borbi protiv koronavirusa a kojom se zabranjuje kretanje građana i privatnih vozila u dva termina – u periodu od 10:00 do 16:00 i drugi u periodu od 20:00 do 06:00.

Ova odluka se ne odnosi na medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih životnih namirnica (hranu i lekove za ljude i životinje) kao i usluge i aktivnosti u vezi sa upravljanjem pandemijom (rukovodstvo vlade i opštinsko rukovodstvo iz sektora: zdravstvo, bezbednost i državna uprava). Sloboda kretanja omogućena je i privrednim subjektima klasifikovanim kao važni prema „NACE“ kodovima, kao i sloboda prevoza robe/usluga za osiguranje rada lanca snabdevanja.

Jučerašnjom odlukom uređeno je i kretanje građana u periodu kada nije policijski čas i zabranjeno organizovanje skupova, više o tome čitajte ovde.

Mustafa je izrazio protivljenje još jednoj odluci vlade aktuelnog premijera Aljbina Kurtija, samo par dana nakon što je saopštio da je bila greška što je podržao koalicioni sporazum sa LVV.

Osim Mustafe, kasno sinoć uz poziv policiji i institucijama da ne sprovode ovu odluku, usprotivio se i kosovski predsednik, Hašim Tači.

Tači, prema pisanju Zeri.info, takođe smatra da je reč o neustavnoj odluci, ali je i najavio da će se obratiti Ustavnom sudu.

Istog je mišljenja i bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

„Svaka tendencija poput današnje krize koja se koristi za jednostrane odluke o nametanju kontrole je akt diktature. Kosovo nije stanje diktature, već duha demokratije“, oglasio se sinoć preko Fejsbuka.

Kosovska vlada se u sred pandemije koronavirusa našla ponovo u novoj političkoj nestabilnosti kada je LDK pokrenula postupak za rušenje vlade nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova iz redova LDK, zbog toga što je podržao inicijativu kosovskog predsednika o uvođenju vanrednog stanja na Kosovu, ali i zbog toga što je „širio paniku u vezi sa korona virusom“. Uvođenju vanrednog stanja protivi se Samoopredeljenje.

Vanredno stanje nije jedini kamen spoticanja aktuelne vlade na Kosovu. Koalicioni partneri se već neko vreme ne slažu i oko pitanja taksi, te je lider LDK pre dva dana još jednom uslovio Kurtija da ispoštuje zahtev ove stranke i SAD-a i odmah i u potpunosti ukine takse, što se istog dana i dogodilo, ali samo na uvoz sirovina.

Sa druge strane na Kurtijevu vladu snažan pritisak je nastavila da vrši dojučerašnja vlast, a koja je sada snažna opozicija, na čelu sa aktuelnim kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem.

Ova krhka vlada se nalazi u drugom mesecu svog postojanja, a Aljbin Kurti je sa treće strane pod međunarodnim, pre svega američkim pritiskom da ukine bezuslovno i momentalno takse, kako bi se otkočio dijalog sa Beogradom.

Za to vreme, broj zaraženih koronavirusom na Kosovu svakodnevno raste. Juče je zabeležen do sada najveći broj zaraženih u jednom danu – 26, čime se ukupan broj slučajeva koronavirusa na Kosovu sada popeo na 61.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.