Ambasadori Kvinte pozvali Prištinu da prioritet da koronavirusu, ne politici, pridružila se i EU

Kvinta zastave
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Pozivamo sve institucionalne i političke lidere da se u ovom teškom vremenu usredsrede na COVID-19 poštujući odredbe Ustava i ovlašćenja koja su im data Ustavom, poručili su u zajedničkom saopštenju ambasadori Kvinte u Prištini.

„Pozivamo ih da sačuvaju i obezbede integritet i funkcionalnost kosovske vlade i institucija u ovom kritičnom trenutku“.

U zajedničkom saopštenju poručuju da bi političari u Prištini prioritet trebalo da daju borbi protiv COVID-19 nad politikom, uz napomenu da su zemlje Kvinte već preduzele vanredne mere u tom pogledu.

Kosovska vlada se u sred pandemije koronavirusa našla ponovo u novoj političkoj nestabilnosti zbog uvođenja policijskog časa i ograničavanja kretanja građana bez prethodnog uvođenja vanrednog stanja.

Uvođenje vanrednog stanja prethodno je uredbom zahtevao Hašim Tači od kosovske skupštine dok se ovoj odluci usprotivilo Samoopredeljenje. Kosovska vlada predvođena Kurtijem, juče je, međutim, ipak uvela policijski čas, bez uvođenja vanrednog stanja, dok se, prema navodima koalicionog partnera Samoopredeljenja – LDK, kosovskog predsednika, ali i bivšeg premijera, Ramuša Haradinaja, time krši ustav.

I EU traži jedinstvo od kosovskih institucija i poštovanje Ustava

Danas se ujedno oglasila i Evropska unija, poručivši da stoji uz Kosovo povodom pandemije korona virusa ali i da poziva lidere i institucije da zajedno rade u skladu sa kosovskim ustavom.

„EU stoji uz Kosovo u borbi protiv COVID-19. U ovom teškom i izazovnom vremenu, narodu na Kosovu su potrebne jasne smernice i sigurnost da će se preduzeti sve moguće mere za ublažavanje posledica pandemije“, navodi se u saopštenju EU objavljenom na Fejsbuk stranici nemačke ambasade u Prištini.

„Pozivamo sve institucionalne lidere da rade zajedno, potpuno poštujući Ustav Kosova, i da svu svoju energiju i napore usmere na borbu protiv pandemije i na bezbednost ljudi na Kosovu.

„Nije vreme za političke ili institucionalne antagonizme, ovo je vreme za političko jedinstvo“.

Prema članu 56 kosovskog Ustava, kojim se definišu prava i osnovne slobode tokom vanrednog stanja, navodi se da se „odstupanje od Ustavom zaštićenih prava i osnovnih sloboda, može ograničiti samo nakon objavljivanja vanrednog stanja i samo onoliko koliko je to neophodno u datim okolnostima“.


Pročitaj još:

Mustafa protiv još jedne odluke Kurtijeve vlade – ograničavanje kretanja je neustavno

Tači se obratio kosovskom Ustavnom sudu, pozvao Kurtija da poništi odluku o policijskom času

Kosovska vlada uvela policijski čas u dva vremenska termina dnevno, Tači i Haradinaj protiv

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.