Memorandum s Kinom i Emiratima zbog proizvodnje vakcine „Sinofarm“ u Srbiji

Foto: KoSSev

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potpisala je memorandum o razumevanju i saradnji sa kineskim partnerima kao i sa partnerima iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata (UAE) za proizvodnju kineske vakcine „Sinofarm“ u Srbiji i ponovo pozvala građane da se vakcinišu, javlja Beta.

„Ovo je izuzetno važan dan za Srbiju ali i za čitav region zato što ćemo vakcinu imati ovde bliže, biće nam dostupnija i moći ćemo spremnije da se dalje borimo protiv pandemije koronavirusa, a ta borba se nastavlja i u Srbiji i u čitavoj Evropi i svetu“, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da su prošle godine s Kinom napravljene dve laboratorije za PCR testiranje, a i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio UAE u martu kada je dogovorio saradnju na izgradnji fabrike vakcina.

„Cilj nam je do kraja godine da izgradimo fabriku za proizvodnju vakcina, da paralelno radimo i na punjenju i da do kraja godine imamo 10 miliona doza koje smo ovde napunili“, rekla je premijerka.

Ona je dodala da je Srbija od Kine kupila četiri miliona vakcina, a da je 200 hiljada doza dobila kao donaciju od kineske vojske, a posebno je zahvalila što su neke količine vakcine isporučene i pre roka.

Brnabić je pozvala građane da se vakcinišu i ponovila da je vakcina „Sinofarm“ dobra i pouzdana.

Ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo, izjavila je da je potpisivanje memoranduma važan korak napred u saradnji oko zajedničke prozvodnje kineskih vakcina protiv kovida 19 i novi početak saradnje u oblasti farmaceutske industrije.

„Kina se trudi da ispuni obećanje našeg predsednika Si Đinpinga da vakcina bude javni proizvod. Do sada smo obezbedili 500 miliona doza za više od 100 zemalja širom sveta i cenimo to što Vlada Srbije pruža veliku pomoć zemljama regiona u vakcinaciji“, rekla je Čen Bo.

Ona je dodala da je Kina spremna da ulaže dodatne napore kako bi se što pre izgradila nova fabrika vakcina, te da će Srbija imati ne samo vakcine za sebe, već i da će moći da još više pomogne drugim zemljama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.