Mehaj najavio konkurs za nove pripadnike KBS-a, ‘obećano’ preko 50 miliona za kupovinu oružja

Mehaj i Kurti KBS
FOTO: Armend Mehaj/Fejsbuk

„Za samo godinu i po dana regrutovali smo 1.240 novih vojnika. Uskoro će biti otvoren konkurs za 612 aktivnih i 367 rezervnih“, najavio je kosovski ministar odbrane, navodeći da se nikada nije izdvajalo više novca za razvoj KBS-a.

Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, saopštio je na Fejsbuku da je u periodu dosadašnje vlasti, „obećano“ preko 50 miliona evra za kupovinu oružja.

„Nijedna vlada nije izdvojila toliki budžet za toliko dana na vlasti“, naveo je Mehaj.

Podsetio je i na to da je Kurtijeva vlada uvećala budžet za Ministarstvo odbrane sa 67 miliona evra na 102.3 miliona.

Za samo godinu i po dana regrutovali smo 1.240 novih vojnika. Uskoro će biti otvoren konkurs za 612 aktivnih i 367 rezervnih vojnika. To se nije desilo ni u jednoj drugoj vladi“, precizirao je Mehaj.

Naznačio je i da je u 2022, do sada izdvojeno 28.6% budžeta za nabavku.

„Ovaj procenat će se udvostručiti u narednih nekoliko nedelja, kada će kupovine koje su u procesu biti završene“, naveo je Mehaj.

Poručuje i da je kosovsko ministarstvo odbrane prošle godine potrošilo 96% svog budžeta.

„To je najveći procenat budžetske potrošnje ikada. Ovaj nivo ćemo zadržati i ubuduće“, naveo je Mehaj.

Ovaj ministar se i u prethodnim danima oglašavao objavama u kojima je govorio o unapređenju KBS-a i radu kosovskog ministrstva odbrane.

Pre pet dana osvrnuvši se na navode pokreta „Fol“ o realizaciji plana rada ovog ministarstva, navodeći da su realizovali 77 odsto predviđenih aktivnosti.

„Mi ćemo svakodnevno pripremati i jačati vojsku Kosova, ona je spremna da zaštiti svaki kutak teritorije Republike. Podići našu vojsku na nivo armija NATO zemalja je naša misija koju ćemo svakako ispuniti“, naznačio je Mehaj.

Mehajevu objavu tada je prokomentarisao ministar odbrane Srbije, navodeći da je KFOR jedina oružana sila na Kosovu i da to odlično znaju prištinski zvaničnici, ali i da ih to ne sprečava da „mešetare sa upornim najavama stvaranja i opremanja takozvane vojske takozvanog Kosova“.

„Sve do jedne su samo u funkciji unošenja straha među Srbe, ali i zamazivanja očiju albanskom stanovništvu koje tone u sve veće siromaštvo i živi bez ikakve perspektive“, ocenio je tada Stefanović, dodajući ujedno da ne postoji međunarodni akt koji dozvoljava Prištini da formira Vojsku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.