Kosovo i električna energija – nadležni upozoravaju, građani zabrinuti

FOTO: KoSSev

U vreme kada stižu najave o energetskoj krizi na jesen, Kosovo se već suočilo sa drugom političkom krizom na Severu – kada je kosovska vlada pokušala da uspostavi reciprocitet u odnosu na srpske lične karte i započne sa preregistracijom tablica koje Srbija izdaje za gradove na Kosovu, na kosovske tablice. Pritisnuti sa obe krize, građani smatraju da bi Vlada na Kosovu trenutno trebalo više da se posveti pitanju snabdevanja energijom u jesen i zimu, nego dijalogu sa Srbijom.

Nadire Šabani, koja u centru Prištine vodi kafić, kaže da su nakon iskustva od prošle godine ali i najava za ovu godinu oko nastavka energetske krize, počeli da razmišljaju o alternativama koje bi im omogućile da nastave sa radom ove zime.

„Razmislili smo o alternativnom planu kako da proizvedemo energiju koja bi pokrila troškove kafića. Na primer, da kupimo agregat, iako i on troši mnogo goriva, a znamo da je cena goriva dosta poskupela, tako da ne znam koliko se i to isplati. U velikoj smo dilemi“, kaže Šabani.

U vezi sa problemima sa Srbijom, ona kaže da bi Vlada prvenstveno trebalo da reši osnovna pitanja njenih građana poput struje.

„Važnije je da se reše osnovni uslovi za život, a da se posle nastavi dijalog sa Srbijom. Postoje problemi sa komšijama, ali kada imaš probleme unutar kuće, bilo bi bolje da se oni jednom reše, a da se posle nastavi sa pregovorima“, dodaje Šabani.

I drugi građani sa kojima je razgovarao N1 ističu obe teme kao važne, neki kažu da ih je teško odvojiti, ali se slažu da bi energetika trebalo da bude na prvom mestu:

Od vitalne je važnosti energija, ali ako se postigne neki dogovor koji je dosta aktuelan, bilo bi dobro. Već dosta dugo ovo traje, 22 godine, treba doći do nekog rešenja“.

„Treba da se bavimo aktuelnom energetskom krizom, prošle godine smo imali velike probleme, treba da imamo neko rešenje, a da druga pitanja poput dogovora sa Srbijom ostavimo po strani“, rekli su građani Prištine.

Poznavaoc privrednih, ali i političkih prilika, Safet Grđaliju, smatra da Vlada Kosova upravo zbog orijentacije na dijalog, gde dolazi do dogovora koji se ne sprovode, otežava i usporava sve druge procese na Kosovu.

„Sada je vreme kada moramo paralelno da radimo. Plašim se da smo zakasnili, ali jednostavno mislim da nikada nije kasno biti srećan i bogat. Prema tome, mora Vlada da ima ekonomsku viziju. Mora da predstavlja alternative, u ovim teškim vremenima, a isto tako dijalog je od velike važnosti, jer ako se to ne rešava, sigurno neće biti neke perspektive kada su u pitanju i imidž Kosova i kada je u pitanju politička stabilnost“, smatra Grđaliju.

U međuvremenu, iz kosovskog ministarstva ekonomije, već sada pozivaju građane na štednju, kako bi tešku zimu i energetsku krizu dočekali spremni.

„Treba da učinimo maksimum, i kod kuće i u institucijama, kako bi štedeli energiju. Sporazum sa Albanijom o energetici će nam pomoći da prevaziđemo zimu. Međutim, ovo je realnost sa kojom ćemo se suočiti kao i druge zemlje. Daćemo sve od sebe da što lakše prebrodimo ovu zimu, ali nam je potrebna vaša pomoć“, poručila je građanima ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli (Rizvanolli).

Da podsetimo, Kosovo je decembra prošle godine proglasilo vanredno energetsko stanje, kada je trošilo više struje nego što proizvodi, a uvedene su i restrikcije u snabdevanju strujom.

Proizvodni kapaciteti su oko 900 megavata, a tokom zime potrošnja dostiže i do 1.400 megavata.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.