Mehaj: Kosovo će biti domaćin vojne vežbe „Defender Europe 23“

Armend Mehaj KBS
FOTO: Armend Mehaj/Fejsbuk profil

Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, saopštio je da će Kosovo biti „domaćin najveće terenske vežbe u regionu Balkana ‘Defender Europe 23’“

„Pripreme su u toku. Pripremne vežbe naše vojske, nabavka opreme i završetak infrastrukture, prethode ovoj vežbi“, poručio je ministar na Fejsbuku.

Naznačio je da će na „Defender Europe“ koji će se održati sledeće godine, KBS učestvovati sa dva puka.

„Tokom vežbe planirano je da se provere pešadijski kapaciteti KBS-a na nivou puka, od strane specijalizovanih jedinica za validaciju američke vojske“, naveo je ujedno Mehaj.

Precizira da će „Defender Evropa 23” „još jednom dokazati pripremljenost i visoku profesionalnost“ KBS-a.

„Defender Europe“ zajednička je vojna vežba pod vođstvom NATO-a, na kojoj je Kosovo i prošle godine učestvovalo.

Kosovsko ministarstvo odbrane potvrdilo je i ranije da će pripadnici KBS-a biti deo ove vežbe, a dok je Mehaj u više navrata saopštavao da se KBS priprema.

U okviru povećanja operativnih borbenih veština i kapaciteta kopnene komande, sa fokusom na vežbu „Defender Europe 23“ koja će se održati u Krivolaku u Severnoj Makedoniji, pripadnici KBS-a su sa svojim pukovnicima sproveli obuku vojnih veština pod nazivom „Taktika malih jedinica“, potvrdio je Mehaj jula meseca ove godine.

Juna meseca je ujedno izvedena terenska vežba „Steel Alpha 02“ na taktičkom poligonu kod Đakovice.

„Defender Europe 2023, koordinacija kao zajedničke misije, naš je put ka našim krajnjim ciljevima – članstvu u evropskim i evroatlanstkim institucijama“, naveli su prethodno iz kosovskog ministarstva odbrane.

Sa druge strane, Mehaj se u prethodnim danima oglašavao objavama u kojima je govorio o unapređenju KBS-a i radu kosovskog ministarstva odbrane, navodeći da se nikada nije izdvajalo više novca.

„Mi ćemo svakodnevno pripremati i jačati vojsku Kosova, ona je spremna da zaštiti svaki kutak teritorije Republike. Podići našu vojsku na nivo armija NATO zemalja je naša misija koju ćemo svakako ispuniti“, naznačio je Mehaj pre nekoliko dana.

Ujedno je saopštio da je za godinu i po dana „regrutovano 1.240 vojnika“ i najavio da će uskoro biti otvoren konkurs za 612 aktivnih i 367 rezervnih.

Kazao je i da je u periodu dosadašnje vlasti, „obećano“ preko 50 miliona evra za kupovinu oružja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.