Jeremić: Skupština da utvrdi pregovarački okvir za razgovore sa Prištinom

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, smatra da je neophodno da Skupština Srbije na posebnoj sednici donese pregovarački okvir za pregovore sa prištinskim vlastima, kako predstavnici Srbije u Briselu „ne bi govorili napamet“ i kako bi u parlamentu po pitanju KiM bio postignut što veći stepen jedinstva.

„Na toj sednici pažnja bi bila posvećena i međunarodnim aspektima kosovskog pitanja. Ako znamo da postoji opasnost od izbijanja novih nemira 1. septembra, onda bi trebalo da vidimo da li je Vlada Srbije preduzela adekvatne diplomatske korake, recimo sa Kinom, koja predsedava Savetom bezbednosti UN u avgustu, ili sa Francuskom, koja će preuzeti predsedavanje u septembru“, rekao je Jeremić za televiziju Nova S, navode iz Narodne stranke.

Jeremić ujedno pita – Da li je srpska diplomatija preduzela korake u smislu neophodnosti momentalnog sazivanja sednice Saveta bezbednosti UN, da li je ministar odbrane Nebojša Stefanović u kontaktu sa KFOR-om, da li je ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, preduzeo korake koje je trebalo preduzeti, imajući u vidu da ističe vreme?

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da je u prethodnih nekoliko dana razgovarao sa visokim predstavnicima međunarodne zajednice i dodao da oni „ne misle da preti velika opasnost na Kosovu i Metohiji u narednim danima“.

„Oni imaju i svoje obaveštajne izvore i prisutni su na terenu, ali ja se ne bih oslanjao isključivo na diplomatsko-analitičke procene. Kada imate eksplozivnu situaciju, ona lako može da se otrgne kontroli i zato je veoma važno planirati unapred i imati institucionalni okvir nastupa, jer tada delujete ozbiljnije i prema međunarodnoj zajednici i ulivate veći stepen poverenja narodu koji predstavljate“, ocenio je.

Jeremić je podsetio na to da je poslanička grupa Narodne stranke u Skupštini Srbije uputila predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću zahtev za hitno sazivanje posebne sednice o Kosovu i Metohiji.

Međutim, kako navode iz ove stranke, Orlić sednicu nije zakazao pre 18. avgusta, kada će u Briselu biti održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

„Bilo bi veoma važno da ta sednica bude održana neposredno posle 18. avgusta“, dodao je Jeremić.

Precizira i da bi na toj sednici trebalo da se „podvuče crta i vidi šta je na Kosovu i Metohiji predato u poslednjih devet godina od potpisivanja briselskog sporazuma“.

„Rasformirani su sudstvo i policija na Severu, Prištini je predat međunarodni telefonski pozivni broj, a Zajednica srpskih opština nije formirana“, naveo je ovaj političar.

Jeremić je najavio da će Narodna stranka širom Srbije otvoriti kancelarije narodnih poslanika, jer želi da uspostavi vezu između poslanika i naroda, koja je u prethodnom periodu prekinuta.

„Ekonomska pitanja su danas najvažnija, ali postoje i neka druga važna socijalna pitanja po kojima režim nastavlja da nas deli, od održavanja Juroprajda u Beogradu do ostalih stvari“, zaključio je Jeremić.

Pročitajte još:

Narodna stranka traži posebnu sednicu Skupštine o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.