Festival srednjovekovne muzike „Medimus“ i ove godine u Prizrenu

Medimus
FOTO: KoSSev

Tradicionalni festival srednjovekovne muzike, Medimus, održaće se i ove godine u Prizrenu. Festival će trajati tri dana – od 23. do 25. avgusta i po četvrti put biće održan u prelepom ambijentu atrijuma crkve Sv. Spasa. Za posetioce iz Beograda biće organizovan prevoz sa usputnim zadržavanjima kako bi se obišle srpske manastire i crkve Raško-prizrenske eparhije.

Festival će i ove godine biti obogaćen najrazličitijim srednjovekovnim sadržajima, a pored ansambala „Renesansa“ i „Simonida Hiperborea“ iz Beograda i ansambla festivala „Medimus“, posetioci festivala će imati priliku da uživaju u muzici koju će izvoditi ansambl „Musica profana“ iz grada Pati u Mađarskoj i grčki vizantijski hor iz Atine, poručuju organizatori festivala.

Za posetioce iz Beograda biće organizovan prevoz sa usputnim zadržavanjima kako bi se obišle svetinje Raško-prizrenske eparhije.

Autobus će krenuti 23. avgusta sa železničke stanice kod Plave lokomotive put Banjske u 7 sati ujutru. Organizovane su posete manastirima Gradac, Sopoćani, Crna Reka, Duboki Potok.

U popodnevnim časovima će se obići manastir Banjska, sa mogućnošću obilaska manastirske pivare i Rajske banje. Noćenje je obezbeđeno u konaku manastira, a sledećeg jutra se kreće ka Prizrenu.

Planiran je obilazak manastira Sokolica, zatim obilazak Gazimestana, poseta zadužbini cara Dušana, manastiru Sveti arhangeli u Prizrenu, u kojem će biti organizovan manastirski ručak.

Posle ručka će posetioci imati prilike da obiđu prizrenske znamenitosti poput Crkve Bogorodice Ljeviške, Saborne crkve Svetog Đorđa, crkve Svetog Nikole i crkve svetog Đorđa Runovića, prizrenske Bogoslovije.

Posetioci će u večernjim časovima uživati u festivalu srednjovekovne muzike „Medimus“ i noćiti u Velikoj Hoči.

Za sledeće jutro, pre povratka, zakazan je obilazak Velike Hoče, manastira Visoki Dečani i Pećke patrijaršije.

Za sve one koji žele da posete ovaj festival i svetinje Raško-prizrenske eparhije, organizatori su pored ovog, obezbedili i drugo trodnevno putovanje od 22. do 24. avgusta. Više informacija možete pronaći ovde.

Festival Medimus prošlogodišnji je dobitnik nagrade „Muzika klasika“ za 2018. godinu, po mišljenju žirija kao najbolji festival od regionalnog značaja. Organizatori festivala – koji se održava cetvrtu godinu zaredom – su Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, Dom kulture Gračanica i Fondacija Sveti Arhangeli.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.