Mediji: Štajnmajer – Nemačko-francuski predlog ima uspeh i prihvata se; Brnabić negira – prvo formirati ZSO

FOTO: KoSSev

Nemačko-francuski predlog je sada postigao uspeh i prihvata se, poručio je danas predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, prenosi Beta. U večernjim satima je ove navode demantovala srpska premijerka, Ana Brnabić, koja, kako javlja RTS, kaže da o novom predlogu ne može da se govori dok se ne primeni već dogovoreno. Osnivanje Zajednice srpskih opština je polazna tačka, tvrdi Brnabić.

Predsednik Nemačke, Frank-Valter Štajnmajer, boravi danas u Skoplju, odakle je poručio da cela Evropska unija ima interes da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Nemački predsednik je na pitanje da li misli da je francusko-nemački predlog dobra polazna osnova za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije rekao da nemačko-francuski predlog sada ima uspeh i prihvata se, prenosi Beta.

„Što se tiče odnosa Srbije i Kosova, mogu da vam kažem da cela EU ima interes da dođe do normalizacije odnosa. Zato su i napravljeni predlozi. Radujem se zato što je nemačko-francuski predlog sada postigao uspeh i prihvata se. To bi moglo da ohrabri strane kojih se tiče. Da produže da sarađuju na ovom polju“, rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Severne Makedonije, Stevom Pendarovskim.

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja boravi u Francuskoj, gde se sastala sa premijerkom ove zemlje, Elizabet Born, svega par sati kasnije, a kako prenosi RTS, demantovala je navode nemačkog predsednika.

Brnabić je rekla da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primeni ono što je prethodno dogovoreno u dijalogu, misleći prvenstveno  na formiranje Zajednice srpskih opština.

„Priština mora da krene u osnivanje Zajednice srpskih opština, to je polazna tačka pre svega. Drugo, ukoliko se sporazum nije implementirao i Priština ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, ne znam ko će garantovati bilo koji sporazum“, istakla je.

Precizira da je najvažnije da se radi na dogovorenom – da Priština konačno krene na osnivanje ZSO i da se Srbi vrate u institucije, da imamo dodatnu stabilnost i prostor da razgovaramo o nekim drugim predlozima i nastavimo dijalog Beograda i Prištine, prenosi dalje RTS.

Istakla je da Srbija ima punu podršku Francuske da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu.

Francusko-nemački predlog, odnosno predlog Evropske unije, već mesecima je jedna od glavnih tema u vezi sa dijalogom Beograd-Priština.

Ovakav predlog zapravo su još letos kosovskom premijeru i srpskom predsedniku predstavili savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika. Sa druge strane, šira javnost za sada nije upoznata sa njegovom sadržinom putem zvaničnih kanala, već o istoj samo izveštavaju mediji pozivajući se na nezvanične navode.

Ovaj predlog postao je još aktuelniji prošle nedelje, kada je, nakon nekoliko odlaganja i više od 15 sati razgovora na dva sastanka u Briselu, konačno postignut dogovor u vezi sa krizom oko registarskih tablica.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi u sredu su se dogovorili da Srbija ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a da Priština obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Međutim, visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, u svojoj izjavi u vezi sa dogovorom saopštio je da su se strane dogovorile i da se u potpunosti usredsrede, „kao hitno“, na predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa.

Ujedno je najavio da će da pozove strane da u narednim danima razgovaraju o koracima u okviru predloga, ali i da u „slučaju opstrukcije bilo koje strane, fasilitator EU može prekinuti proces“.

Saopštio je i da su Beograd i Priština primili poruku da svi prethodno dogovoreni sporazumi moraju da se sprovedu.

Kosovski premijer je uoči, ali i nakon postizanja novog dogovora, govorio da bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se okonča, odnosno „završe razgovori“ do proleća 2023. godine. Čak je tvrdio da su to saopštili iz EU, a upravo u kontekstu predloga Evropske unije.

U intervjuu za podgoričku Gradsku televiziju prošle nedelje je kazao i to da očekuje uzajamno priznanje sa Srbijom do proleća naredne godine.

Iz Evropske unije, međutim, nisu pominjali konkretne rokove, dok je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, prošle nedelje poručio da rokova nema, tj. da je „krajnje vreme da Aljbin Kurti prestane da obmanjuje javnost“. Štoperica jedino otkucava za formiranje ZSO, dodao je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.