Kurti: Kosovo je normalna država, Srbija to nije, najsrećniji Srbi na Kosovu su zločinci

Kosovo je normalna država, Srbija to nije – ovo smatra Aljbin Kurti, uz dodatak da Srbija „pravi probleme“ jer „ima probleme sa sobom“ i „ne zna gde su joj granice i kakav status želi“. Srbija je, pri tom, i „ruska gubernija 21. veka“.

„Srbija ne zna kakav status želi. To što ne zna kakav status želi, to je glavni problem u razgovorima o normalizaciji“, kazao je Kurti.

U intervjuu za podgoričku Gradsku televiziju dan nakon postizanja dogovora o tablicama u Briselu ove srede, kosovski premijer je kazao:

„Ja mislim da Srbija nije normalna država, ali to je stvar srpskog naroda. Ja mislim da naši odnosi nisu normalni“.

Od države, za koju kaže da misli da „nije normalna“ ipak očekuje uzajamno priznanje do proleća naredne godine.

Za srpsku vlast kaže da je „utemeljena“ i na tri ubistva – Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i Olivera Ivanovića.

Srpskoj vlasti je potrebno, kako je kazao, „dvostruko distanciranje“ od zločina, odnosno, onih još iz vremena Miloševića, a sada i Putinovog režima.

Posebno je optužio SPC i Univerzitet u Beogradu, kao ustanove koje su direktno povezane sa Moskvom, i kao one koji „kontrolišu diskurs Srbije“, u kojoj je politička vlast „samo sredstvo“. SPC je optužio za „pravoslavni fundamentalizam“. Govorio je o „nomenklaturi BIA-e“ i uopšte obaveštajnim strukturama koje, kako je obrazlagao kontrolišu Srbiju.

Nasuprot tome, Kosovo je za njega „dvostruko uspešna priča“, a on je sam „konstruktivan i kreativan“.

Ali priznaje da su na Kosovu „najsrećniji oni Srbi koji su zločinci“ i da mu je žao što nije uspeo da zaštiti druge Srbe od njih. Tvrdi da svakog dana komunicira sa Srbima ali da to „ne radi javno“, da ne bi oni imali pritisak od „zločinaca“.

Kaže da Srbe sada sluša mnogo više nego u prošlosti i da ih pre nije slušao dovoljno.

Šta je kazao kosovski premijer, i kakva je pitanja postavljala novinarka Tamara Nikčević, pogledajte u videu na početku teksta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.