Mediji o odlivu lekara sa Kosova, ministar zdravlja – Odliv smanjen jer lekari vide perspektivu na Kosovu

FOTO: FB stranica „Kosovsko-univerzitetsko klinički centar“

Nastavlja se odliv lekara sa Kosova, stimulansi u plaćanju nisu dovoljni, pišu danas kosovski mediji, prenoseći intervju predsednika kosovske lekarske komore Pljeurata Sejdiua u intervjuu za Ekonomia Online. Kosovski ministar zdravlja reagovao je odmah, tvrdeći da je odliv znatno smanjen usled toga što lekari na Kosovu „vide perspektivu“. 

„Trend lekara koji traže potvrde da napuste Kosovo nastavljen je i 2020. Broj onih koji su uspeli da napuste Kosovo smanjio se u poslednjih godinu dana, ali kao rezultat pandemije“, kazao je.

Taj broj je bio manji i usled trenutnih prepreka u pristupu nemačkom tržištu, ali se većina onih koji odlaze, ipak nalazi u ovoj zemlji.

Ukupno 92 lekara je tokom prošle godine zatražilo potvrdu lekarske komore kako bi se registrovali u zdravstvene sisteme van Kosova.

Predsednik Saveza sindikata u zdravstvu Bljerim Silja (Blerim Syla), kako prenosi Ekonomia Online dalje, potvrđuje da je razlog odlaska lekara sa Kosova politizacija zdravstva.

„Oni beže za boljim životom i kontinuiranim razvojem i obrazovanjem i boljom specijalizacijom i umorni su od politizacije zdravstva“, kaže.

Njihovo zalaganje se nije isplatilo, a virus ih takođe, kao i ostale građane, napada svakodnevno, naveo je Silja.

“Situacija zdravstvenih radnika ne razlikuje se mnogo od opšte situacije u pogledu širenja virusa na nivou populacije. Nažalost, broj zaraženih je prilično visok među lekarima“, kaže.

Prema podacima, preko 2000 kosovskih zdravstvenih radnika bilo je inficirano koronavirusom, a 21 radnik u zdravstvu je preminuo, od čega je 13 lekara.

Silja je upozorio na situacije u kojima lekari i medicinsko osoblje nisu imali dovoljno zaštitne opreme ili lekova, ali i na nekontrolisan pristup posetilaca bolnicama, čime je zdravstveno osoblje dovedeno u još veći rizik.

Ni dodatna ulaganja i podsticaji nisu bili dovoljni.

Kosovska vlada: Pored lekara i medicinskih sestara, dodatna plata od 300 evra sada i za pomoćno osoblje

„Savez zdravstvenih sindikata uzeo je u obzir dodatne isplate jer zakon o platama nije usvojen i bio je veoma oprezan da ne ošteti budžet Kosova. Znamo da dodatne isplate nisu dovoljne“, kazao je dodajući da se nada da će se u ovoj godini na Kosovu usvojiti novi Zakon o platama, a do tada da će se nastaviti sa dodatnim isplatama.

Sejdiu je upozorio političare na ovu situaciju navodeći da je potrebno zaustaviti trenutno kapitalne investicije jer ništa nije važnije od zdravlja.

Za to vreme kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj poručuje da je uradio najbolje što može.

Nakov ovih tekstova, na svojoj Fejsbuk stranici se oglasio, iznoseći podatak da Kosovo u ovom trenutku ima 1500 specijalista, i dodaje da je još 608 dodatnog osoblja zaposleno.

On tvrdi da je odliv zdravstvenog kadra sa Kosova znatno smanjen, jer oni na Kosovu „nalaze perspektivu“.

Obezbeđeno 1. 220,000 vakcina
Zemaj je u najnovijem oglašavanju, osim brojka o zdravstvenom kadru, naveo i da je na Kosovu obezbeđen milion i 220 hiljada vakcina protiv koronavirusa.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.