Kosovska vlada: Pored lekara i medicinskih sestara, dodatna plata od 300 evra sada i za pomoćno osoblje

Koronavirus ambulanta

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Odlazeća vlada Kosova je na sastanku održanom u petak uveče usvojila odluku o izmeni i dopuni Odluke Vlade br. 01/19 od 30.03.2020 za Fiskalni paket za hitne slučajeve koji tačno utvrđuje prednosti i korisnike ovog paketa.

Među odobrenim izmenama i dopunama ove odluke je i ona o finansijskim koristima koje će uživati osobe koje su direktno izložene riziku od infekcije COVID-19.

Dok je u Fiskalnom paketu za hitne slučajeve predviđeno da se dodatak na zaradu u iznosu od trista evra (300 €) dodeli terenskim radnicima i onim koji su direktno izloženi riziku od infekcije u svom poslu, ali ne i celokupnom osoblju zdravstvenih ustanova, već samo medicinskom osoblju – lekarima i medicinskim sestrama, u izmenama ove odluke kaže se da će i pomoćno osoblje takođe biti korisnici.

„Promene u odluci predviđaju da su korisnici finansijske podrške medicinsko osoblje i pomoćno osoblje (lekari, medicinske sestre i ostalo osoblje izloženo riziku)“, navodi se u sinoćnjoj odluci Vlade na dužnosti.

Takođe, odobrenim izmenama i dopunama ove odluke predviđeno je da korisnici iznosa od 30 eura budu svi korisnici socijalnog i penzijskog sistema koji primaju mesečnu uplatu u iznosu do 100 eura, a drugom izmenom se utvrđuje da će korisnici finansijske podrške biti i trgovačka preduzeća i drugi poslodavci.

Pročitajte još:

Kosovska vlada: Novčana pomoć za nezaposlene – uputstvo za registracijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.