Radio Goraždevac: Pretvaranje Doma kulture u magacin – pritisak na jedinu srpsku redakciju u Metohiji

Fato: Radio Goraždevac

Dolazeći na posao novinari Radio Goraždevca, čija se redakcija nalazi u zgradi Doma kulture, zatekli su u ponedeljak nesvakidašnji prizor. Ulaz u objekat, koji bi trebalo da predstavlja središte svih kulturno-umetničkih i tradicionalnih vrednosti srpske zajednice najvećeg srpskog sela u Metohiji, zatrpan je poljoprivrednim materijalom. Privremeni Organ za Peć i Kancelarija za KiM se ne oglašavaju.

Godinama unazad Privremeni organ za opštinu Peć u ovoj zgradi odlaže poljoprivredno seme, što dovodi do pojave pacova i glodara koji nanose ogromnu štetu svim institucijama a najviše Radio Goraždevcu, koji zbog ovog nemara trpi ogromnu štetu.

Pacovi nam uništavaju opremu a naše molbe niko od odgovornih ne želi da čuje, kaže glavni i odgovorni urednik ovog radija, Darko Dimitrijević.

„Ovo je nečuveno i velika je sramota! Jedino mesto gde postoji mogućnost da se okupljaju mladi više liči na štalu nego na centar za kulturu. Zbog ovoga ne čudi što mladi napuštaju ovo selo jer je pored nedostatka posla, nedostatak javnog života jedan od razloga sve većeg odlaska mladih“, smatra Dimitrijević.

Zbog štete koja nastaje, Dimitrijević kaže da je reč i o pritisku na jedinu srpsku redakciju koja se nalazi u ovoj zgradi i svakodnevno proizvodi vesti iz čitave Metohije.

„Deset godina mi molimo i kumimo da se ovaj prostor ne koristi za poljoprivredne namene. Poljoprivreda jeste jedan od važnih stubova opstanka naroda ovde, niko nema ništa protiv da se pomogne, ali ja ne verujem da je Kancelarija za KiM sposobna da obezbedi tone i tone poljoprivrednog materijala a da nije sposobna da obezbedi magacinski prostor. Za to valjda imaju budžeta. Sa druge strane, zbog korišćenja Doma kulture za odlaganje semena, Radio Goraždevac trpi veoma veliku štetu jer se u zgradi pojavljuju pacovi, koji izgrickaju sve što stignu. Mi smo nedavno obnovili opremu pa se plašimo da ponovo možemo da postanemo žrtva ove sumanute odluke“, naglašava Darko Dimitrijević.

Ističe da ovo nisu uslovi u kojima bi trebalo trebalo da rade novinari, a da je, sa druge strane, ovakva slika „odraz i obraz onih koji bi trebalo da predstavljaju Goraždevac“.

Dom kulture u Goraždevcu decenijama u nazad propada jer o njemu niko ne vodi računa a često i zbog neadekvatne namene. Polupani prozori, trule daske i oronula fasada za sada krase objekat koji je nekada bio simbol svih kulturno-umetničkih dešavanja, piše Radio Goraždevac.

Ovaj medij do objavljivanja vesti nije dobio odgovor na pitanja koja je uputio Privremenom organu za Peć i Kancelariji za KiM.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.