AHV: Uništeno oko 550.000 kg robe na Kosovu, nisu ispunjeni kriterijumi za konzumiranje

Izvor: EkonomiaOnline (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Agencija za hranu i veterinu (AHV) ove godine je uništila oko 550.000 kilograma hrane i pića, prenosi EkonomiaOnline.

Portparol AHV, Ljamir Tači (Lajmir Thaçi) je rekao za EkonomiaOnline da je glavni zadatak ove institucije održavanje bezbednosti hrane, jer će svaki proizvod koji ne ispunjava kriterijume za konzumiranje biti uništen.

„Tokom naših zvaničnih terenskih kontrola, na osnovu prijava naših potrošača ili privrednih subjekata, za proizvode koji ne ispunjavaju uslove, uništili smo oko 550 hiljada kilograma hrane i pića. Tako da u toku godine do sada ta cifra varira iz dana u dan. Svaki proizvod koji ne ispunjava zakonske kriterijume za konzumiranje se uklanja sa tržišta i uništava u prisustvu inspektora Agencije za hranu i veterinu. U zavisnosti od vrste proizvodi podležu kontroli nadležnog inspektora iz oblasti koju kontroliše, izjavio je on.

Tači je rekao da u slučajevima uništenja (robe) prednjači opština Priština, iz raznih razloga, ali kaže i da drugi gradovi nisu isključeni.

Statistički gledano, najviše uništenja (robe) vrši sanitarna inspekcija, ali i različiti sektori kao što je fitosanitarni sektor koji vrši uništenje proizvoda životinjskog porekla.

„U stvari, statistički, sanitarna inspekcija uništi najviše (robe), uključujući pića i ostalo. Onda imamo oko 50 hiljada kilograma (robe) koje je uništio sektor veterine uključujući samo proizvode životinjskog porekla, a iz fitosanitarnog sektora imamo uništeno nekoliko vrsta pića“, izjavio je on.

Tači je izjavio da je povećanjem broja inspektora sve učestalija kontrola u različitim sektorima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.