Maljoku zahteva da Priština proglasi Edija Ramu nepoželjnom osobom

edi rama
FOTO: Gazeta Metro

Inicijativa predsednika Srbije i premijera Albanije i Severne Makedonije „mini Šengen“ izaziva sve veći broj negativnih reakcija u Prištini. Najnovija i jedna od najoštrijih uperena je prema premijeru Albanije, Ediju Rami, a kojom kosovski sociolog i univerzitetski profesor, Fadilj Maljoku (Fadil Maloku), zahteva od kosovskih zvaničnika da albanskog premijera proglase nepoželjnom osobom.

„Edi Rama, pre nego što podrži Mini Šengen sa Slovenima (Srbijom gde u preambuli njenog Ustava, još uvek definiše Kosovo kao sastavni deo i Makedonijom, koja u svom ‘stomaku’ sociopolitičkom i demografskom ima više od 35% etničkih Albanaca?!) trebalo bi da podrži čak možda i formalno, albanski Mini-šengen“, oglasio se ovaj sociolog preko Fejsbuka.

„Ali on čini suprotno! Očito da ovaj čovek, okružen pro-srpskim savetnicima, vraški radi za jednu mini Balkansku Jugoslaviju“, poručuje takođe Maljoku.

Maloku nije prvi koji je stvaranje „mini Šengena uporedio sa stvaranjem „nove Jugoslavije“.

Predsednik LDK, Isa Mustafa, osim što smatra da ovaj sporazum vodi ka „novoj Jugoslaviji sa Albanijom, ali bez Hrvatske i Slovenije“, mišljenja je da on predstavlja „politiku udaljavanja zemalja Zapadnog Balkana od puta evropskih integracija“ i da ih „stavlja ih u skrovište Evroazije kojom dominira Rusija“.

Osim Mustafe, o „četvrtoj Jugoslaviji“ govorio je i Aljbin Kurti, uz druge prištinske zvaničnike, uključujući i predsednika Kosova, koji su već izrazili svoja negodovanja povodom ove inicijative. Tači, koji je takođe bio pozvan da prisustvuje samitu u Ohridu, svoje odsustvo pravdao je time da „Kosovo ostaje privrženo svom putu ka EU i NATO-u i da nema nameru da svoju evroatlansku perspektivu zameni bilo kojom regionalnom inicijativom“.

Odlazeći kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, koji je zbog toga što mu je, kako je juče rekao, poziv „prekasno stigao“ odustao je takođe od sastanka u Ohridu.

Podsetimo, predsednik Vlade Severne Makedonije, Zoran Zaev, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Albanije, Edi Rama, danas su u Ohridu predstavili deklaraciju o regionalnoj saradnji a zarad, kako to oni vide, „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“ – takozvani „mini Šengen“. Više o tome čitajte u nastavku:

Mustafa: „Mini Šengen“ vodi u novu Jugoslaviju; Pacoli: Kosovo za integraciju – kad ga BiH i Srbija priznaju

Vučić: Ništa bolje nismo smislili već 30 godina; Rama: na sledećem sastanku da bude i Prištinantegracija

Vučić: Do Nove godine i u Albaniju samo s ličnom kartom

Vučić, Rama i Zaev utvrdili deklaraciju sa prioritetima i merama za unapređenje regionalne saradnje

Sastanak Vučića s Ramom i Zaevom u Ohridu

Tači odbio da ode u Ohrid: Ne možemo da budemo deo samita država koje nas ne priznaju

Vučić: Želimo da imamo i Prištinu u „mini Šengenu“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.