Mustafa: „Mini Šengen“ vodi u novu Jugoslaviju; Pacoli: Kosovo za integraciju – kad ga BiH i Srbija priznaju

Isa Mustafa
Foto: Gazeta Express

Lider LDK, Isa Mustafa, protivi se „mini Šengenu“ – sporazumu koji su inicirali, a danas ga predstavili u Ohridu, srpski predsednik i premijeri Albanije i Severne Makedonije. „Mini Šengen“ politika udaljava zemlje Zapadnog Balkana od puta evropskih integracija i stavlja ih u skrovište Evroazije kojom dominira Rusija. To vodi u novu Jugoslaviju“, poručio je danas Mustafa.

„To su manevri Srbije da Evropskoj uniji nametne obaveze za normalizaciju odnosa sa Kosovom i priznavanje nezavisnosti Kosova. Možda premijeri Albanije i Severne Makedonije imaju jasnu ideju gde su interesi njihovih zemalja, a Kosovo nije deo toga“, poručio je Mustafa.

„Na prvi pogled deluje atraktivno, ali u osnovi vodi u novu Jugoslaviju, sa Albanijom bez Hrvatske i Slovenije“, ovako Mustafa vidi projekte Carinske unije zemalja Zapadnog Balkana, Zajedničkog tržišta zemalja Zapadnog Balkana i odnedavno “mini-Šengena”.

„To su ideje koje mi nismo podržali dok smo vodili vladu i nećemo ih podržati kao LDK ni na vlasti, ni u opoziciji, baš kao što ne podržavamo ni promenu državnih granica Kosova“, poručio je Mustafa, čija će stranka, kako se očekuje, do kraja godine oformiti vladu sa pobednikom kosovskih parlamentarnih izbora – Samoopredeljenjem (LVV).

Kosovo bi trebalo da teži jedinstvenom evropskom tržištu, prvo na osnovu SSP (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju), dodao je Mustafa, te je potom objasnio zašto „mini Šengen“ ne bi bio dobar za Prištinu.

„Takvi sporazumi vode u jednu situaciju kada će poreze na granici, bilo PDV, carinski porez, akcizu, u najvećem delu sakupiti Srbija za Kosovo (čiju nezavisnost nije priznala), jer sa njima imamo najdužu granicu, a na drugim mestima, Albanija, Makedonija i Crna Gora. Kosovo se za sada ne graniči ni sa jednom zemljom članicom EU-a. Stoga ćemo ovim sporazumom naš suverenitet preneti susednim zemljama, zato što, kao što se zna, Šengen (mini ili maxi) podrazumeva jedinstvene politike zemalja članica o slobodnom prelasku granica bez kontrole i to će važiti i za mini-šengen Srbije i pristalice njene hegemonije“, poručio je Mustafa.

Odlazeći kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, koji je zbog toga što mu je, kako je juče rekao, poziv „prekasno stigao“ odustao od sastanka u Ohridu, danas je na svom Tviter profilu poručio da Kosovo snažno podržava regionalnu integraciju i zalaže se za uklanjanje barijera u regionu, ali i da će do toga doći:

„Kada se svi međusobno priznaju i u potpunosti prihvate putne dokumente sa svake strane“.

Srbija i BiH poručuje da „moraju prepoznati Kosovo kako bi se omogućilo uklanjanje barijera u regionu. Ništa manje od jednakosti nećemo podržati“, poručio je Pacoli na Tviteru.

Podsetimo, predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije, Edi Rama, nakon jučerašnjeg sastanka, danas su u Ohridu predstavili deklaraciju o regionalnoj saradnji a zarad „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“. I dok Crna Gora i BiH čiji su predstavnici prisustvovali današnjoj konferenciji još uvek nemaju jasan stav o „mini Šengenu“, pojedini prištinski zvaničnici, uključujući i predsednika Kosova, već su izrazili svoja negodovanja.

Hašim Tači je čak odbio da se pridruži liderima Zapadnog Balkana, a zbog toga što „Kosovo ostaje privrženo svom putu ka EU i NATO-u i da nema nameru da svoju evroatlansku perspektivu zameni bilo kojom regionalnom inicijativom, kao i to da je ova regionalna inicijativa besmislena sve dok Srbija i BiH ne priznaju nezavisnost Kosova“.

Na sledećem sastanku koji će ujedno značiti i nastavak razgovora o „mini Šengenu“ a koji će se održati u decembru mesecu, u Draču, premijer Albanije želi da vidi i predstavnike Prištine, pozvavši ih da se priljuče.

On je naveo da je Kosovo prethodnih godina učestvovalo u saradnji zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, iako ga Srbija i BiH nisu priznale, i ocenio da Priština greši što odbija da bude deo inicijative Srbije, Severne Makedonije i Albanije na uspostavljanju „mini Šengena“.

Rama je tokom današnje konferencije ujedno poručio da „vidi da neki na Fejsbuku govore da ovo što se dogovaramo danas nije dobro“, ali da u tome greše.

Povezani članci:

Vučić: Ništa bolje nismo smislili već 30 godina; Rama: na sledećem sastanku da bude i Prištinantegracija

Vučić: Do Nove godine i u Albaniju samo s ličnom kartom

Vučić, Rama i Zaev utvrdili deklaraciju sa prioritetima i merama za unapređenje regionalne saradnje

Sastanak Vučića s Ramom i Zaevom u Ohridu

Tači odbio da ode u Ohrid: Ne možemo da budemo deo samita država koje nas ne priznaju

Vučić: Želimo da imamo i Prištinu u „mini Šengenu“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.