LVV opet traži ocenu ustavnosti postupaka Tačija: Uticao na poslanika da glasa za Hotijevu vladu

Sedište samoopredeljenja LVV
FOTO: KoSSev

Poslanička grupa Samoopredeljenje (LVV) predala je jutros kosovskom Ustavnom sudu još jedan zahtev za ocenu ustavnosti postupaka kosovskog predsednika, Hašima Tačija. Ovo je drugi takav zahtev protiv postupaka kosovskog predsednika, a treći zahtev za ocenu ustavnosti koji je ove godine predao LVV.

Ovoga puta, iz LVV smatraju da je Tači postupio neustavno time što je podstrekavao, ubeđivao i obavezao poslanika Hadžija Šalju (Haxhi Shala) da promeni svoje stav u vezi sa podrškom predlogu vlade Avdulaha Hotija, odnosno, da ne glasa protiv.

Ovo je drugi od 61 minimalnih glasova poslanika koje je dobio predlog vlade Avdulaha Hotija, a čiju ustavnost LVV osporava. Prethodno su u prvoj polovini juna tražili ocenu ustavnosti glasa poslanika Etema Arifija, koji je glasao za izbor nove vlade u Prištini, ali koji je pravnosnažno osuđen na kaznu zatvora od više od godinu dana i zbog čega mu treba oduzeti mandat, smatraju iz LVV.

„Delovanjem van poverenih ovlašćenja i uz ozbiljno kršenje vrednosti, ustavnih i demokratskih principa podele vlasti i mešanjem u ovlašćenja Skupštine, predsednik je počinio ozbiljne povrede Ustava. Direktno je uticao na poslanika Šalju da promeni svoj stav i glasa na vanrednom plenarnom zasedanju Skupštine Republike 3. juna“, navodi se u saopštenju LVV povodom predavanja današnjeg zahteva sudu.

Na spomenutoj sednici, izglasana je druga vlada u istom sazivu Skupštine, nakon što je LDK pokrenula inicijativu za rušenje vlade u kojoj je bila koalicioni partner LDK. Tadašnji premijer, Aljbin Kurti, razrešio je dužnosti tadašnjeg zamenika premijera, a sada novog premijera, Avdulaha Hotija.

Izbor druge vlade u istom sazivu skupštine bio je moguć na osnovu odluke kosovskog Ustavnog suda koja je proizašla kao odgovor a još jedan zahtev LVV za ocenu ustavnosti odluke kosovskog predsednika da mandat za formiranje nove vlade da LDK.

Kako je nova vlada formirana bez izbora, LVV od početka osporava njen legitimitet.

„To je nezakonita vlada bez legitimiteta, čija je jedina podrška bila sastojana od neustavnih aranžmana u svakoj od faza formiranja“, navode i dodaju da su, prema javnom priznanju Šalje, u noći uoči sednice, posle ponoći, u njegovu kuću došli Tači i lider AAK, Ramuš Haradinaj, kako bi uticali na način na koji će on glasati.

„Ne treba ni pominjati da Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava predsedniku da igra aktivnu ulogu na političkoj sceni, jer ono što je Tači uradio nije samo aktivno političko angažovanje, već i ozbiljno mešanje u naš ustavni poredak, i kao takvo, nije prvo“.

Povezani članci:

LVV zahteva ocenu ustavnosti izbora Hotijeve vlade, Kurti odbio da o dijalogu sa Beogradom razgovara sa Hotijem

Kosovski Ustavni sud odlučio u Tačijevu korist

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.