Članovi EP traže od Nemačke da reši pitanje vizne liberalizacije Kosova

Grupa od 32 člana Evropskog parlamenta potpisala je pismo upućeno nemačkim zvaničnicima u kojem traži da pitanje vizne liberalizacije za Kosovo bude na dnevnom redu Nemačke tokom njenog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom (EU), saopšteno je na sajtu Šengen viza info njuz (Schengen visa info news).

Poslanici u pismu upućenom nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ministru unutrašnjih poslova Horstu Zehoferu (Seehofer), traže da se reši pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo, pošto je prošlo dve godine od kada je ono, kako se navodi, ispunilo sve standarde koje je postavila EU.

U pismu, koje je potpisala i izvestilac za Kosovo, Fiola fon Kramon (Viola von Cramon), navodi se da je „trenutno Kosovo jedna od retkih preostalih evropskih zemalja, čiji građani ne mogu slobodno da putuju u šengenski prostor bez vize“.

„Međutim, to više ne zavisi od građana Kosova. Proces postizanja liberalizacije viznog režima trebalo bi da se zasniva na objektivnim kriterijumima, koji su, kako je najavila Evropska komisija, ispunjeni u julu 2018. godine, tačno pre dve godine, i od tada zemlja čeka konačnu odluku“, navodi se u pismu.

Dodaje se da se tokom nekoliko različitih predsedavanja Savetom EU nije rešilo to pitanje, tako da poslanici izražavaju nadu da bi se „posvećenost Nemačke prema susedstvu i Zapadnom Balkanu mogla iskoristiti za rešavanje tog problema“.

„Kosovo je ispunilo svoj deo obaveza. Oni su uradili svoj domaći zadatak, sada je na nama da ne kršimo svoje obećanje. Gubimo kredibilitet kada neka zemlja uradi ono što mi tražimo od njih, a oni ne dobiju prednosti koje smo im obećali. Kako od zemalja u našem okruženju možemo da tražimo bilo koje druge reforme kada ne mogu biti sigurni da bi od svog rada mogli bilo šta da dobiju“, dodaje se u pismu.

Vest o pismu pozdravio je i specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel (Richard Grenell) koji je na Tviteru napisao da je to „konačno dobra vest“.

Upravo se između ovo dvoje prošle nedelje vodila polemika preko Tvitera u okviru koje je na njene opaske američkom zvaničniku da je vreme da se „uozbilji u spoljnoj politici“ prema Kosovu, Grenel njoj odgovorio: „(…) Zašto se ne koncentrišete na ono što je trebalo da uradite – vize za Kosovo. Žalite se drugima već 20 godina. Uradite svoj deo“. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.