Ljajić demantuje da je robi iz EU namenjenoj kosovskom tržištu zabranjen tranzit kroz Srbiju

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić demantovao je danas pisanje prištinskih medija da je Srbija zabranila prevoz robe iz Evrope na Kosovo i sa Kosova putevima Srbije.

„Naravno da nije tačno. Izgleda da su priželjkivali takav razvoj događaja pa da uđemo u spiralu mera i kontramera, kako bi se zaboravilo ko je prvi počeo i ko je više kriv,“ rekao je Ljajić za agenciju Beta.

On navodi da je namera Prištine da navede međunarodnu zajednicu da krivicu za događaje na Kosovu podeli podjednako na dve strane.

„Mi bismo takvom odlukom pucali u vlastitu nogu. Bilo je takvih predloga u javnosti, ali to bi za nas bio loš scenario. Onda ne bi imali problem sa Kosovom već sa EU, sa kojom imamo 65 odsto trgovinske razmene. Takva odluka uticala bi na izvoznike u EU više nego na one na Kosovu,“ objašnjava Ljajić.

Danas je prištinska Gazeta, objavila tekst u kom se navodi da je „Srbija donela odluku kojom zabranjuje da sva roba iz Evrope, upućena na kosovsko tržište i suprotno, cirkuliše njenim putevima“, kao i da je „odluka stupila na snagu u ponoć“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.