Litijama i lomljenjem Mitrovdanske česnice obeležena gradska i hramovna slava K.Mitrovice

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja dan Svetog Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Ovaj praznik proslavlja se u Kosovskoj Mitrovici kao gradska i hramovna slava.

U crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, jutros je povodom praznika služena sveta arhijerejska liturgija.

Liturgiju je, uz sasluženje lokalnog sveštenstva i monaštva, služio vladika raško-prizrenski Teodosije, koji je sinoć prisustvovao i Duhovnoj akademiji.

Pored velikog broja vernika, liturgiji su prisustvovali i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Borislav Tajić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga, Vučina Jankovič, bivši gradonačelnici Severne Mitrovice, Zubinog Potoka i Leposavića, Milan Radojević, Srđan Vulović i Zoran Todić, kao i bivši poslanici u kosovskoj skupštini, Igor Simić i Slavko Simić.

Nakon dve godine izostanka usled pandemije koronavirusa, posle liturgije od crkve pa sve do centralnog gradskog trga, odnosno spomenika Knezu Lazaru održale su se gradske litije u prisustvu više hiljada ljudi.

Litije su osim sveštenstva i monaštva predvodili članovi crkvenog hora „Branislav Nušić“, Kulturno umetničkog društva „Kosovski božur“, kao i mališani mitrovačke Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“.

Kako je to i ranije bio običaj, u samom centru grada presečen je slavski kolač i Mitrovdanska česnica sa zlatnikom, koji je ove godine izvukao mitrovčanin, Slavić Andrija.

Zadovoljan što je baš on izvukao zlatnik iz Mitrovdanske česnice, svojim sugrađanima potom je čestitao gradsku i hramovnu slavu.

„Zadovoljan sam što sam baš ja na današnji dan izvukao zlatnik. Srećna slava svim građanima Kosovske Mitrovice“, poručio je on.

Okupljenima ispred spomenika Knezu Lazaru čestitku povodom današnjeg praznika uputio je i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Sprić.

„Današnji dan potvrda je da smo čvrsto vezani za naš opstanak. Današnja litija pokazala je da su mir, radost i pre svega dostojanstvo ono što nama treba. Živeli i srećna slava!“, poručio je on. 

Da je okupljanje vernika na današnji praznik pokazatelj ujedinjenja i sloge, kojom se može postići dobro i korisno, poručio je sa istog mesta vladika raško-prizrenski Teodosije.

„Da slušamo reč božju i da živimo po rečju božijoj, da slavimo boga i da blagodarimo bogu na svemu što nam bog daje u ovom životu. Ponajviše ugledajući se na ovu decu potpuno bezazleno i sa verom pristupajući gospodu – tako poručuje Sveti Dimitrije na njegov veliki praznik“, poručio je vladika Teodosije.

Dodao je da je Sveti Dimitrije zaštitnik grada Kosovska Mitrovica i njegovih žitelja, a naročito dece koja mu danas pevaju.

„Mnogo je važno da u ovim danima budemo složni i jedinstveni, a ima oko čega da se složimo, ovaj današnji praznik nas je okupio i složio. Današnji praznik je pokazatelj da samo ujedinjeni i složni možemo postići ono što je za sve nas dobro“, naglasio je vladika raško-prizrenski.

Petković: Neka K.Mitrovica bude i nadalje temelj odbrane srpskog identiteta i srpskog duha i simbol snage

Gradsku slavu- Mitrovdan, rukovodstvu i građanima opštine Kosovska Mitrovica, danas je čestitao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

“Poštovani gospodine Spiriću, u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime Vama, lokalnim organima srpske opštine i svim žiteljima Kosovske Mitrovice čestitam gradsku Slavu Svetog Velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan“, naveo je Petković u čestitki.

U njoj je naveo i da su baš uoči Svetog Dimitrija, žitelji Kosovske Mitrovice pokazali u nedelju na veličanstvenom skupu – „kako se voli i poštuje svoja država, vera i srpski barjak i da nema pristajanja da budete pokoreni, obespravljeni i podjarmljeni“.

„Zato neka Kosovska Mitrovica bude i nadalje temelj odbrane srpskog identiteta i srpskog duha i simbol snage, istrajnosti i nepokolebljive rešenosti našeg ostanka i opstanka na Kosovu i Metohiji“, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Građanima je poželeo da im današnji praznik bude povod za čuvanje mira i bezbednosti.

„Jedinstvo srpskog naroda, duhovno i nacionalno, neka nam sada i uvek, bude obaveza, put i temelj boljoj budućnosti”, naveo je Petković.

Slava Svetog Dimitrija za građane Kosovske Mitrovice ima poseban značaj, a od 1999. godine se posebno proslavlja.

Ipak, Kosovska Mitrovica ovogodišnju slavu dočekuje u posebno osetljivom trenutku. Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa napustili su kosovske institucije.Opširnije o tome čitajte na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.

Srećna slava Mitrovčani!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.