Na Mitrovdan „Deca Svetom Dimitriju“


Grad Kosovska Mitrovica i crkvena opština proslavljaju gradsku i hramovnu slavu Sv. Dimitrija. Tim povodom u sali Mitrovačkog dvora večeras je održana svečana akademija „Deca Svetom Dimitriju“ uz bogat kulturno-umetnički program u izvođenju upravo najmlađih sugrađana.

U programu su učestvovali Crvkeni hor „Branislav Nušić“, mališani predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ i KUD „Kosovski božur“.

Najmlađi građani Mitrovice pevali su, igrali, recitovali, a svaki pojedinačni nastup pratio je gromoglasan aplauz.

Duhovnoj akademiji prisustvovao je sa svojim sveštenstvom i vladika raško-prizrenski Teodosije koji je prethodno u hramu Svetog Dimitrija služio praznično bdenje u prisustvu većeg broja vernika.

svečana akademija mitrovdan
FOTO: KoSSev

U sali Mitrovačkog dvora bio je i predsednik privremenog organa opštine Severna Mitrovica Aleksandar Spirić.

“Ohrabreni dolaskom našeg vladike imamo dosta snage i motiva da u narednom periodu istinski i iskonski zapravo iskažemo ljubav prema veri, prema našim dragima i prema našem opstanku“, kazao je Spirić te čestitao gradsku slavu uz poruku – „sutrašnje litije će ukrasiti omladina ovog grada“.

svečana akademija mitrovdan aleksandar spirić
FOTO: KoSSev

Obeležavanje gradske slave nastaviće se i sutra liturgijom koju će sutra u 8 časova služiti vladika raško-prizrenski Teodosije. Nakon jutarnje liturgije vernici će, zajedno sa arhijerejima, učestvovati u litiji koja će proći ulicama grada. Potom sledi lomljenje slavskog kolača.

Kosovska Mitrovica ovogodišnju slavu dočekuje u posebno osetljivom trenutku. Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa napuštaju institucije. Opširnije o tome čitajte na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.