Priština: Produžene vanredne mere o električnoj energiji i usvojene privremene za osnovne proizvode

Ilustracija/Foto: Ekonomia onlajn

Na današnjoj vanrednoj sednici kosovske skupštine odobreno je produženje vanrednih mera koje se odnose na snabdevanje električnom energijom. Ujedno, usvojen je i Zakon o privremenim merama osnovnih proizvoda, u slučajevima destabilizacije tržišta. 

Za izglasavanje ove odluke glasalo je 65 poslanika. Poslanici opozicionih partija nisu učestvovali u ovom glasanju.

Vanredne mere produžene su na još 30 dana.

Hitne mere obuhvataju: mere podrške građanima u cilju obezbeđenja grejanja tokom zime; Zabranu korišćenja električne energije za rudarenje kriptovaluta; Podršku Operatora prenosnog i tržišnog sistema (KOSTT) da preduzme neophodne radnje u cilju održavanja bezbednosti sistema električne energije; Mere za uštedu potrošnje električne energije svih institucija.

Produžavanje važenja ovih mera usledilo je nakon pada temperature, tj. povećanja potrošnje zbog korišćenja grejnih tela.

Skupština Kosova potom je sa 64 glasa ZA usvojila i Zakon o privremenim merama osnovnih proizvoda, u slučajevima destabilizacije tržišta.

Potom su sa po 65 glasova ZA usvojeni i Nacrt zakona o podršci javnim radovima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o notarima.

Inače, ovo je prva sednica kosovske skupštine od kada je deset poslanika Srpske liste u ponedeljak vratilo mandate.

O tome opširnije na našim tematskim stranicama: Napuštanje institucija i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.