Ličnost 2021/Gljauk Konjufca: Glavni šaljivdžija

Konjufca Gljauk
Foto: Gljauk Konjufca, Fejsbuk

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Godina 2021. omogućila mu je da ponovo sedne u fotelju u kojoj je veoma kratko boravio prethodne godine – u fotelju predsednika skupštine. Gljauk (Glauk) Konjufca se, pre svega, isticao svojim humorom u vreme dok je vodio sednice.

Tako je polarizovanu vlast i opoziciju često spajao smeh.

Smejali su se kada je poslanik opozicije Bekim Hadžiju (Haxhiu) govorio o poskupljenju struje, ukazujući na svoj primer – da je u novembru dobio račun za 42 odsto veći nego u istom mesecu prethodne godine. Konjufca je prokomentarisao: „Šta si ostavio uključeno o Kamiše?“.

Nasmejali su se i na otvaranju jedne od sednica. Pošto predsednik skupštine otvara sednice pozdravljajući učesnike, a premijer i ministri nisu bili prisutni u sali, Konjufca je kroz osmeh rekao: „Poštovani članovi vladinog kabineta koji se svakog trenutka očekuju…“.

Šale je izgovorao skoro na svakoj sednici, a najveći broj je vezan za jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavao – obezbeđivanje većine poslanika u sali, bez kojih se ne mogu donositi odluke.

Na sednici gde se pričalo o obrazovanju, na početku procesa glasanja više poslanika je ušlo u salu, pošto su se do tada nalazili u bifeu. Dok su ulazili Konjufca je uključio mikrofon: „Koliko vidim, druga sednica se održala u bifeu. Mi smo mislili da održimo sednicu“.

Sa šalama se nije prestalo ni u TV studiju. Dok je na KTV-u pričao o izostanku poslanika na sednici, jedan od snimatelja je napravio „šer“. To nije promaklo Konjufci: „Odnosno, situacija je toliko ozbiljna, da stvari padaju ovde u studiju“.

KoSSev: Koha je sa početkom nove 2022. godine počela da objavljuje seriju tekstova o političkim liderima, u kojima piše o tome po čemu su ostali upamćeni u 2021. Među njima su kosovski premijer, Aljbin Kurti, ministarka unutrašnjih poslova, Donika Gervala, kao i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Goran Rakić. O tome čitajte u posebnim vestima:

Ličnost 2021, Kurti – „reformator“ opozicije, politika koja nije ostavila traga

Ličnost 2021/Donika Gervala: Ministarka grešaka

Ličnost 2021/ Goran Rakić: Zvezda Vlade Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.