Ličnost 2021, Kurti – „reformator“ opozicije, politika koja nije ostavila traga

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Postao je premijer pod sloganom „Potpuno i korektno“.

Aljbin Kurti sa Pokretom Samoopredeljenje, koji vodi, postigao je istorijski rezultat. On je obezbedio svu vlast, dobivši preko 50 odsto glasova, a to je dovelo do najlošijeg rezultata od osnivanja dve glavne stranke koje su sada u opoziciji.

Za devet meseci na funkciji ove godine, Kurti se nije isticao nijednom politikom koja je ostavila traga. Pravda i zapošljavanje proklamovani u kampanji nisu dali opipljive rezultate. Malo je verovatno da će zakonske inicijative iz prve proći zbog nedostatka podrške iznutra i spolja.

U međuvremenu, povećanje stope zaposlenosti, koje je bilo prilično marginalno, uglavnom se pripisuje formalizaciji poslova, što je podstaknuto merama podrške protiv posledica pandemije.

S druge strane, nije stajao iza čvrstih obaveza koje je preuzeo u odnosu na Srbiju: nije vratio obećani reciprocitet i odmah je ušao u dijalog bez platforme, iako je bilo reči da razgovori sa Srbijom neće da mu budu prioritet.

Neispunjavanje očekivanja građana ocenjeno je kao ključni faktor za razočaravajući rezultat Samoopredeljenja na lokalnim izborima – premijerova stranka nije uspela da dobije ni polovinu glasova osvojenih 14. februara, kada su organizovani lokalni izbori.

Ali ostavio je traga na protivnicima. Saznavši rezultate izbora, Kurti je rekao da nema interesa da pravi koaliciju sa drugim strankama i predložio je da se one „reformišu“.

I. to se odrazilo na glavne stranke koje je ostavio u opoziciji. Iako PDK i LDK to nisu pokazali značajnim reformama, barem su to učinili sa novim liderima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.