Leposavić u žutoj zoni, ostale opštine u crvenoj

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Prema novoj kategorizaciji opština po zonama kosovskog ministarstva zdravlja, opštine Severna Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan ostaju u crvenoj zoni, dok opština Leposavić od danas prelazi u žutu zonu, potvrdio je objavom na Fejsbuku kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj.

U crvenoj zoni – koja se definiše kao zona visokog rizika, tj. zona u kojoj su opštine u kojima je više od 151 osoba inficirana na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou, sada je 8 opština.

Među njima su opštine na Severu Kosova – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Podujevo, Priština, Kosovo Polje, Obilić i Južna Mitrovica.

U žutoj zoni su opštine sa srednjim rizikom, tj. od 76 do 150 inficiranih na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou. U ovoj zoni je 11 opština: Leposavić, Kamenica, Štrpce, Đakovica, Gnjilane, Peć, Vučitrn, Uroševac, Lipljan, Gračanica i Novo Brdo.

U zelenoj zoni gde je broj inficiranih na 100.000 stanovnika između 1 i 75, sada je čak 19 opština: Glogovac, Klina, Đeneral Janković, Štimlje, Suva Reka, Srbica, Mališevo, Parteš, Orahovac, Prizren, Dečani, Kačanik, Junik, Dragaš, Mamuša, Klokot, Vitina, Istok i Ranilug.

Zemaj je takođe naglasio da bez obzira na opšte mere koje su na snazi, kategorizacija opština po zonama će se nastaviti.

Odluku o uvođenju seta mera protiv širenja zaraze koronavirusom, a po principu podele opština na tri zone kosovska vlada donela je još 12. novembra.

Mere u zelenim opštinama

U opštinama sa niskim rizikom od širenja zaraze radno vreme biznisa, tržnih centara i ugostiteljskih lokala biće od 05:00 do 20:00 časova. Ugostiteljski objekti, međutim, moći će da funkcionišu i nakon 20:00 ali samo usluge za poneti ili narudžbine za dostavu.

Pružaoci usluge javnog prevoza moći će da koriste samo 50% svojih kapaciteta.

Posebne mere predviđene su za taksiste koji će moći da voze samo po jednog putnika na sedištu pozadi, osim kada se radi o članovima porodice i kada ih može biti najviše troje na zadnjem sedištu.

U zelenim opštinama delimično se dozvoljavaju kulturne aktivnosti pozorišta, biblioteka, filharmonija, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, kulturnih centara, ali uz korišćenje samo 30% kapaciteta za sve aktivnosti.

Dozvoljene su i sportske aktivnosti na zatvorenim i otvorenim prostorima, treninzi i takmičenja u individualnim sportovima, ali je dozvoljeno da treninzima prisustvuje do 20 osoba, dok tokom takmičenja može učestvovati do 50 osoba.

Dozvoljen je i rad teretana i zatvorenih bazena za pojedinačne rekreativne aktivnosti koristeći samo 40% kapaciteta.

Mere u žutim opštinama

U opštinama sa srednjim rizikom od širenja zaraze ugostiteljski objekti, biznisi i tržni centri takođe će raditi do 20:00, s tim što će moći da pružaju usluge dostave i posle ovog vremena.

Kada su javni prevoz, kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena u pitanju, u žutim opštinama važiće iste mere kao i one u zelenim.

Mere u crvenim opštinama

Opštine sa visokim rizikom od širenja zaraze jedine su u kojima će važiti i mere restrikcije kretanja građana i delimičan karantin. Ugostiteljski objekti i biznisi u ovim opštinama radiće od 05:00 do 20:00 časova.

U crvenim opštinama biće zabranjeno kretanje građana posle 20:00 časova pa do 05:00 ujutru, osim za hitne i zdravstvene potrebe. Mera se međutim ne odnosi na zdravstveno osoblje, službenike policije i pravosuđa.

Zabranjen je i ulaz i izlaz građana i automobila iz i u crvene opštine od 19:00 pa do 05:00 časova osim za: zdravstveno osoblje, osoblje iz sektora bezbednosti, pravosuđa i studente, građane sa hitnim potrebama i operatore koji vrše javne usluge.

Javne i privatne institucije u crvenim opštinama radiće samo uz najpotrebnije osoblje.

Kada je javni prevoz u pitanju, on će u tokom vremena u kom je dozvoljen saobraćaj funkcionisati pod istim uslovima kao i u zelenim i žutim opštinama.

Iste su mere i koje se odnose na kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena u pitanju.

 

Pročitajte još:

Sever Kosova četvrtu nedelju zaredom u crvenoj zoni, najavljene nove mere za sledeću nedelju

Opštine na Severu ostaju u crvenoj zoni

Da li je kosovsko ministarstvo zdravlja uvelo meru ograničenja kretanja i za žutu i zelenu zonu?

Sever Kosova ostaje u crvenoj zoni, i dalje na snazi mera zabrane kretanja nakon 19h

Sever od večeras u crvenoj zoni, Gračanica i K. Pomoravlje u žutoj, Štrpce u zelenoj

Nova mapa: S. Mitrovica i Leposavić u žutoj, Zvečan i Z. Potok u zelenoj zoni

Sutra od 18h nove mere po zonama – opštine na Severu u žutoj zoniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.