Da li je kosovsko ministarstvo zdravlja uvelo meru ograničenja kretanja i za žutu i zelenu zonu?

korona mere kovid mitrovica
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

21:15 – U saopštenju ministarstva zdravlja na srpskom bez mere ograničenja kretanja u žutoj i zelenoj zoni

Iako u saopštenju objavljenom na sajtu kosovskog ministarstva zdravlja na albanskom jeziku i dalje stoji da mera ograničenja kretanja važi i u opštinama u žutoj i zelenoj zoni, u saopštenju koje je na srpskom jeziku ovo ministarstvo dostavilo našoj redakciji kasnije večeras se navodi da se ova mera odnosi samo na crvenu zonu.

Za razliku od inicijalnog saopštenja gde se navodi da je u opštinama u crvenoj zoni ograničeno kretanje od 19:00 do 05:00, u žutoj od 18:00 do 05:00, a u zelenoj od 20:00 do 05:00, u sapštenju koje je dostavljeno potom označeno je da mera ograničenja kretanja važi samo za opštine u crvenoj zoni.

Isti navodi izneti su potom i na Fejsbuk stranici kosovskog ministarstva zdravlja.

17:35 – Priština: Mera ograničenja kretanja od danas u svim zonama, opštine na Severu i dalje u crvenoj

Opštine na Severu Kosova ostaju u crvenoj zoni, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja koje je danas predstavilo novu odluku o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou. Novina je da se mera ograničenja kretanja od danas primenjuje i u opštinama u žutoj i zelenoj zoni. Šta više, kako je saopšteno iz kosovskog ministarstva zdravlja, najrestriktivnija je žuta zona.

I od ovog petka je 21 opština u crvenoj zoni, među kojima su i opštine na Severu Kosova.

Među njima su Priština, Kosovo Polje, Gračanica, Đakovica, Zvečan, Zubin Potok, Obilić, Južna Mitrovica, Severna Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Kamenica, Glogovac, Klokot, Vitina, Podujevo, Peć, Vučitrn, Štimlje, Uroševac i Gnjilane.

U žutoj zoni je 10 opština – Suva Reka, Štrpce, Klina, Đeneral Janković, Srbica, Istok, Parteš, Orahovac, Prizren i Ranilug.

U zelenoj zoni sada se nalazi sedam opština – Mališevo, Dečani, Novo Brdo, Kačanik, Junik, Dragaš i Mamuša.

Kosovsko ministarstvo zdravlja večeras je saopštilo da će se mera ograničenja kretanja primenjivati u svim zonama, za razliku od prethodnih nedelja kada je ova mera važila samo za crvenu zonu.

U saopštenju kosovskog ministarstva zdravlja podseća se da su u crvenoj zoni opštine u kojima se u roku od nedelju dana, a na 100.000 stanovnika, registruje više od 150 inficiranih. U ovoj zoni važi mera ograničenja kretanja od 19:00 do 05:00.

Sa druge strane, kako je saopšteno na sajtu ovog ministarstva u žutoj zoni u kojoj su opštine sa od 70-150 inficiranih na na nedeljnom nivou a na 100.000 stanovnika, sada važi mera ograničenja kretanja od 18:00 do 05:00.

U zelenoj zoni u kojoj su opštine do samo 70 novoinficiranih na nedeljnom nivou na 100.000 stanovnika, sada je ograničeno kretanje od 20:00 do 05:00.

Ova kategorizacija važiće do 11. decembra kada će se, kako se pretpostavlja, saopštiti nova.

Zabrana kretanja
FOTO: Printscreen/Sajt ministarstva zdravlja Kosova
PCR testiranje uskoro u šest centara

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, najavio je na današnjoj konferenciji da će oprema za PCR testiranje do kraja nedelje biti distribuirana u šest regionalnih centara.

Prema njegovim rečima, na ovaj način će se povećati broj testiranih, te će dijagnostikovanje biti rađeno mnogo brže.

Zemaj je na konferenciji za novinare rekao da će pored PCR, obavljati i serološka testiranja. Dodao je da je ovaj projekat vredan oko milion evra. Osim toga, istakao je da će kapaciteti kiseonika biti povećani.

Pročitajte još:

Sever Kosova ostaje u crvenoj zoni, i dalje na snazi mera zabrane kretanja nakon 19h

Sever od večeras u crvenoj zoni, Gračanica i K. Pomoravlje u žutoj, Štrpce u zelenoj

Nova mapa: S. Mitrovica i Leposavić u žutoj, Zvečan i Z. Potok u zelenoj zoni

Sutra od 18h nove mere po zonama – opštine na Severu u žutoj zoni

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.