Sever Kosova ostaje u crvenoj zoni, i dalje na snazi mera zabrane kretanja nakon 19h

Opštine na Severu Kosova ostaju u crvenoj zoni, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja koje je danas predstavilo novu odluku o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou.

U crvenoj zoni – koja se definiše kao zona visokog rizika, tj. zona u kojoj su opštine u kojima je više od 151 osoba inficirana na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou, sada je 21 opština.

Među njima su opštine na Severu Kosova – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, Gračanica, Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Štimlje, Podujevo, Peć, Uroševac, Južna Mitrovica, Vučitrn, Lipljan, Vitina, Kamenica, Srbica, Klokot.

U žutoj zoni su opštine sa srednjim rizikom, tj. od 76 do 150 inficiranih na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou. U ovoj zoni je 15 opština.

Prizren, Klina, Dečani, Glogovac, Mališevo, Suva Reka, Štrpce, Ranilug, Parteš, Kačanik, Orahovac, Junik, Istok, Mamuša i Đeneral Janković.

U zelenoj zoni gde je broj inficiranih na 100.000 stanovnika između 1 i 75, sada su samo dve opštine. To su Dragaš i Novo Brdo.

Nova kategorizacija opština po zonama stupa na snagu večeras dok će se revizija podele izvršiti 4. decembra a takođe u zavisnosti od broja pozitivnih na koronavirus na 100.000 stanovnika, a na nedeljnom nivou.

Četiri opštine na Severu Kosova prebačene su u crvenu zonu pre tačno sedam dana, a nakon uvećanja broja inficiranih.

Odluku o uvođenju seta mera protiv širenja zaraze koronavirusom a po principu podele opština na tri zone kosovska vlada donela je još 12 novembra.

Mere u crvenoj zoni

Opštine sa visokim rizikom od širenja zaraze jedine su u kojima će važiti i mere restrikcije kretanja građana i delimičan karantin. Ugostiteljski objekti i biznisi u ovim opštinama radiće od 05:00 do 19:00 časova.

U crvenim opštinama biće zabranjeno kretanje građana posle 19:00 časova pa do 05:00 ujutru, osim za hitne i zdravstvene potrebe. Mera se međutim ne odnosi na zdravstveno osoblje, službenike policije i pravosuđa.

Zabranjen je i ulaz i izlaz građana i automobila iz i u crvene opštine od 19:00 pa do 05:00 časova osim za: zdravstveno osoblje, osoblje iz sektora bezbednosti, pravosuđa i studente, građane sa hitnim potrebama i operatore koji vrše javne usluge.

Javne i privatne institucije u crvenim opštinama radiće samo uz najpotrebnije osoblje.

Kada je javni prevoz u pitanju, on će u tokom vremena u kom je dozvoljen saobraćaj funkcionisati pod istim uslovima kao i u zelenim i žutim opštinama.

Iste su mere i koje se odnose na kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena u pitanju.

Mere u žutim opštinama

U opštinama sa srednjim rizikom od širenja zaraze ugostiteljski objekti, biznisi i tržni centri radiće skraćeno u odnosu na one u zelenim opštinama – od 05:00 do 18:00, sa izuzetkom usluga dostave i za poneti koje će moći da funkcionišu i posle 18 časova.

Kada su javni prevoz, kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena u pitanju, u žutim opštinama važiće iste mere kao i one u zelenim.

Mere u zelenim opštinama

U opštinama sa niskim rizikom od širenja zaraze radno vreme biznisa, tržnih centara i ugostiteljskih lokala biće od 05:00 do 20:00 časova. Ugostiteljski objekti, međutim, moći će da funkcionišu i nakon 20:00 ali samo usluge za poneti ili narudžbine za dostavu.

Pružaoci usluge javnog prevoza moći će da koriste samo 50% svojih kapaciteta.

Posebne mere predviđene su za taksiste koji će moći da voze samo po jednog putnika na sedištu pozadi, osim kada se radi o članovima porodice i kada ih može biti najviše troje na zadnjem sedištu.

U zelenim opštinama delimično se dozvoljavaju kulturne aktivnosti pozorišta, biblioteka, filharmonija, galerija, ansambala, baleta, bioskopa, omladinskih centara, kulturnih centara, ali uz korišćenje samo 30% kapaciteta za sve aktivnosti.

Dozvoljene su i sportske aktivnosti na zatvorenim i otvorenim prostorima, treninzi i takmičenja u individualnim sportovima, ali je dozvoljeno da treninzima prisustvuje do 20 osoba, dok tokom takmičenja može učestvovati do 50 osoba.

Dozvoljen je i rad teretana i zatvorenih bazena za pojedinačne rekreativne aktivnosti koristeći samo 40% kapaciteta.

Pročitajte još:

Sever od večeras u crvenoj zoni, Gračanica i K. Pomoravlje u žutoj, Štrpce u zelenoj

Nova mapa: S. Mitrovica i Leposavić u žutoj, Zvečan i Z. Potok u zelenoj zoni

Sutra od 18h nove mere po zonama – opštine na Severu u žutoj zoniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.