Srbi u Vitini: Niko nas ne obilazi

Nakon što je u Vitini 13. marta potvrđen prvi slučaj virusa „covid 19“ nadležne vlasti Kosova donele su odluku da se ovaj grad izoluje, pa je policija zabranila građanima da izlaze i ulaze kako bi bilo onemogućeno širenje virusa. Ekipa RTK2 uspela je da uđe u svojsvrsni karantin i proveri kako živi 50-tak Srba u ovom gradu.

Ispred glavnog centra porodične medicine u Vitini, koja je nekoliko dana u nekoj vrsti karantina zbog pojave korona virusa, postavljen je improvizovani šator za eventualni prijem pacijenata sa simptomima sličnim ovom virusu. Stanje u gradu je za sada pod kontrolom, a kako su nam rekli ovdašnji Srbi oni se najviše boje nedostatka osnovnih životnih namirnica.

„Nemamo tablete, nemamo rukavice, nemamo maske, nemamo ništa, brašna nema nigde, ono što je najosnovnije nema. Šta da radimo, imamo malo kukuruznog brašna. Nema ništa i niko nas ne obilazi, da se razbolimo gde ćemo, kad ne možemo u Klokot, sve je blokirano, gde da idemo“, kaže Gordana Kovačević iz Vitine koja je onkološki bolesnik.

„Stvarno nas niko ne obilazi, niti pita da li neko živi u Vitini ili ne, stvarno ne znam. Hvale se samo politikom, mi zaštićeni. Hajde da pitamo jednog od političara da li je došao ovde da pogleda nekog? Niko nije došao, interesantna stvar, ne sada, nego nikada, ni tokom bombardovanja ni tokom 17. marta. Niko nije obišao ovde Srbe“, ogorčen je Gordanin suprug Dragan.

I ostali Srbi u Vitini, njih 50-tak strahuje zbog sve manje osnovnih životnih namirnica. Kažu da ne izlaze bez preke potrebe, a toga se pridržavaju i ostali građani Vitine.

„Namirnica je sve manje i manje, brašna nemamo već nedelju dana, a takođe je i soli ponestalo, što se tiče apoteka lekova ima ali nema alkohola, maski i rukavica“, rekla je Jasmina Mirković.

Pojedini Srbi ističu da je ova situacija za njih na neki način normalna jer se, kako kažu, od 1999. godine, nalaze u nekoj vrsti izolacije.

„Navikli smo na ovaj karantin, mi smo od 1999. godine u nekoj vrsti karantina, tako da je ovo za sve nas postalo normalno“, dodaje Igor Milkić iz Vitine.

Vitina je jedna od nekoliko opština koja je u potpunosti izolovana nakon pojave “covida 19”. Povodom ove pandemije, Kosovo je proglasilo vanredno stanje u sektoru zdravlja, a zatvorene su i škole, kao i ugostiteljski objekti kako bi se zaustavilo širenje virusa.

RTK2



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.