Lazarević: Odbranili smo se i bez zida, danas živimo u blatu

Priča o zidu bila je aktuelna još 1999. godine i u prvim godinama nakon toga, kada je stanovništvo na Severu bilo u direktnoj bezbednosnoj opasnosti. Nismo ga tada sazidali – mi smo se čuvali bez zida. Priča o zidu danas je nesuvisla, jer se primenjuju procesi integracije koji se direktno dogovaraju između najviših predstavnika Beograda i Prištine, a mimo volje stanovništva sa Severa. Rečenica "nisu nas pitali kada su gradili, ne pitaju nas ni kada ga ruše" – najbolje odslikava sve ono što se dešava na Severu Kosova od 2012. Stanovništvu na Severu potreban je predah, krizu su generisali političari – rekla je urednica portala "KoSSev", Tatjana Lazarević, gostujući danas u Kažiprstu B92, a komentarišući jučerašnje rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici.

Zid presekao Kralja Petra I – žilu kucavicu Kosovske Mitrovice

Komentarišući najave Beograda, Prištine, kao i međunarodne zajednice – da bi rušenje zida trebalo da relaksira odnose između dve strane i omogući dalji nastavak normalizacije, a u odgovoru na pitanje šta je ohrabrujuće u rušenju zida, Lazarević je rekla:

"Ohrabrujuće je samo utoliko u tome što je taj zid, koji je bio potpuno veštački postavljen – presekao žilu kucavicu našeg grada, čitave Kosovske Mitrovice. Išao je duž ulice Kralja Petra. Ni u čemu drugom ne vidim ništa ohrabrujuće. Kao što nije bilo ohrabrujuće ni postavljanje zida, kao što nije bilo ohrabrujuće ni samo rušenje, po građane ne deluje ohrabrujuće ni to da će već od sutra krenuti postavljanje novog, uređenje, rušenje trga, itd."

Sever se čuvao bez zida

Na pitanje da li je bilo bezbednosnih razloga da se zid podigne, kako se tvrdilo ranije, Lazarević je rekla:

"Ja bih volela da podsetim javnost da je priča o zidu bila aktuelna 1999, 2000, 2001. i 2002. godine, kada je stanovništvo na Severu bilo u direktnoj bezbednosnoj opasnosti od albanskih ekstremista. Tada su građani prirodno reagovali i govorili – potreban nam je zid da nemamo ništa sa njima. Takođe vas podsećam da su Srbi na Severu Kosova, u tom periodu, i trouglu između Srbije, prištinskih predstavnika i međunarodne zajednice, bili de fakto snaga koja se poštovala. Mi smo mogli da budemo i generator krize i stabilizator krize. Dakle, u tom periodu mi nismo izgradili zid. Mi smo se čuvali bez zida."

Ona je potom istakla da je priča o zidu "nesuvisla", jer se na Severu Kosova trenutno odvijaju procesi integracije u kosovsko društvo, a mimo volje stanovništva:

"Priča o zidu je potpuno nesuvisla 2016, 2017. godine, kada se primenjuju procesi integracije, doduše, mimo volje stanovništva sa Severa Kosova, ali procesi integracije koji se direktno dogovaraju između najviših predstavnika Beograda i Prištine."

Kosovski Srbi nisu aktivni učesnici dijaloga

Rečenica nisu nas pitali kada su gradili, ne pitaju nas ni kada ga ruše, najbolje oslikava sve ono što se dešava na Severu Kosova od 2012. godine, odnosno od priprema za potpisivanje Briselskog sporazuma i početka briselskog dijaloga.

"Iako je ključni deo briselskog dijaloga kako integrisati Sever Kosova – naravno, to se različito građanima predstavlja – sami građani, stanovništvo Severa Kosova i Metohije i uopšte, Srbi sa Kosova, nisu aktivni učesnici u dijalogu," istakla je takođe urednica KoSSeva.

Blato simbol situacije u kojoj živimo od 2011

Na opasku novinarke da ono što je "najbolje ilustrovalo tu takoreći bizarnu situaciju" u vezi sa zidom i njegovim rušenjem, jesu fotografija sa Tvitera jednog stanovnika Severne Mitrovice na kojoj se prikazuje rušenje zida i blato i poruka drugog tviteraša, Mitrovčanina – Ljudi pustite me tog zida, mene plaši ovo blato, Lazarević je prokomentarisala:

"Blato je svakako simbol situacije u kojoj živimo. Kad kažem simbol, pre svega se misli na način na koji se vodi politika u vezi sa Severom Kosova i Metohije. Ja se sada ograđujem – pričamo o samim osećanjima građana. Dakle, to blato kojim mi gazimo delom nekada najlepše ulice, ponoviću – žile kucavice, jeste blato u kojem mi živimo, barem od 2011, 2012, a svakako i mnogo ranije."

Formiranje ZSO Srbi sa Severa razumeju – manje za više

Predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova je rekla da je raduje početak razgovora na formiranju Asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i da to treba uraditi u istom duhu koji je bio primetan pri rešavanju problema sa zidom. U vezi sa tim, Lazarević je rekla:

“Najtačnija reč je duh kada govorimo o Zajednici srpskih opština. To je čardak ni na nebu ni na zemlji, a svakako je neka vrsta duha."

To zvuči kao da je juče to dogovoreno, umesto 2015, ali bi njena izjava mogla da se protumači i kao da je rušenje zida bilo direktno uslovljeno upravo sa konačnim početkom razgovora o formiranju ZSO, dodala je Lazarević, objašnjavajući dalje:

"Mada ja ne vidim nikakav razlog da se više i sa čim uslovljava. Mi smo sve tačke Briselskog sporazuma isporučili. Tako da bi bio red da se, ako se već sprovodi Briselski sporazum, onda sprovede i ta poslednja tačka. Ona, naravno, Srbima sa Kosova i Metohije ne znači ništa puno, pre svega Srbima sa Severa. Oni ne znaju šta je Zajednica srpskih opština, ali vrlo jasno razumeju da će Zajednica, ukoliko bude formirana, biti samo zamena – manje za više, odnosno zamena za sve strukture, za sve institucije države Srbije, koje, kako kosovska strana tvrdi, moraju da budu raspuštene da bi se Zajednica srpskih opština i formirala."

Apel da ne bude više tema voz, zid…stanovništvu je potreban predah

Na podsećanje o najavi iz Kancelarije za KiM da će Beograd, zajedno sa kosovskim Srbima, na Sretenje ove godine započeti formiranje ZSO ukoliko Priština to ne omogući, i pitanje da li bi takvo formiranje ZSO moglo da bude neki "novi voz", gošća Kažiprsta je ovako odgovorila:

"Ja se nadam da neće biti voz, najiskrenije. Tenzije su strahovito podignute u decembru, posebno u januaru, evo sada se nastavljaju i u februaru. Mi smo danas imali mali predah. Iskreno se nadam i apelujem da nemamo više teme kao što su voz, zid, kao što je spektakularni medijski rascep Srpske, kao što je prethodna izgradnja zida i volela bih da, makar na nekoliko dana, samo stanovništvo dobije predah. ZSO koja se bude formirala kako se najavljuje – a ne bih volela da zvučim maliciozno – u nekakvom holivudizovanom filmskom setu, to svakako neće biti rešenje, nego novi potpuni skok tenzija."

Na pitanje kome takva situacija ide u prilog, Lazarević je odgovorila:

"Pretpostavljam, onima koji su generisali krizu."

Podsećajući da se kriza stvara još od decembra prošle godine, uz rascep Srpske, izgradnju zida, slučaja voz, rušenje zida, hitnog sastanka vazduhoplovom u kasarni u Raški kako bi se smirili gradonačelnici, ona je objasnila:

"Sve te spektakularne medijske teme proizvode u ovom trenutku političari. Građani na terenu imaju potpuno drugačiju sliku."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.